Scumpirile din ultima perioadă se vor reflecta și în costul pe care îl va avea, anul acesta, masa de Paște.
Carnea de miel, principalul produs tradițional, va costa mai mult decât în ani anteriori și acest lucru se va simți în buzunarele celor care vor să pună pe masă friptură de miel sau de ied.
Prețurile vor ajunge la 20-22 lei/ kg de miel viu și 35-40 lei/ kg de miel tăiat.
În ceea ce privește carnea de ied, aceasta va ajunge și la 30 lei/ kg (ied viu). Diferența se simte, în condițiile în care, prin 2019-2022, mieii se puteau cumpăra și cu 12-13 lei/ kg miel viu.
Prețurile la cereale s-au dublat
Lucian Moldovan, un crescător local de ovine, spune că aceste valori reflectă creșterea prețurilor la cereale, în special, cele proteice și energetice. El subliniază că, în unele cazuri, prețurile la cereale chiar s-au dublat.
Un alt motiv care va dicta prețul la carnea de miel este faptul că se vor găsi pe piață foarte puțini miei, pentru vânzare, de Paște.
După cum a explicat Lucian Moldovan, fermierii preferă să țină mieii lângă oi, și să îi crească până în vară sau în toamnă, când mieii pot ajunge și la 35-40 kg. Atunci animalele pot să fie vândute pentru export la prețuri mult mai rentabile.
Lucian Moldovan preconizează că va avea, în luna aprilie, în jur de 130-140 de miei, dar nu este hotărât dacă îi va valorifica de Paște. El este, însă,d e părere, că la nivelul județului Bistrița-Năsăud, oferta de miei va fi suficientă pentru a satisface cererea.
Și prețul la brânză va avea de suferit. Pe lângă alte aspecte, un factor care duce la creșterea prețurilor la brânză este și lipsa ciobanilor. Așa că pentru un kilogram de caș proaspăt doar din lapte de oaie, omenii trebuie să scoată din buzunar în jur de 25-30 de lei, iar pentru un kilogram de brânză din amestec de lapte de oaie cu lapte de vacă sau capră, în jur de 25-26 lei.
În Calendarul Ortodox, Paștele pică pe 24 aprilie 2022. Paștele catolic se sărbătorește cu o săptămână înainte, pe data de 17 aprilie 2022.