În data de 8 martie, de la miezul nopții, înetează starea de alertă în România. După cum a anunțat recent președintele Klaus Iohannis, starea de alertă nu se va prelungi după data de 8 martie încolo, aceasta fiind ultima zi în care sunt valabile restricțiile stabilite prin hotărâre de guvern.
Ministerul Sănătății ar trebui, totuși, să prezinte eventuale recomandări sau măsuri care să se aplice începând cu 9 martie.

Șeful DSU, Raed Arafat, a declarat pentru HotNews.ro că nu este nevoie ca guvernul să emită o hotărâre privind încetarea stării de alertă. El a precizat că Ministerul Sănătății urmează să stabilească eventuale măsuri care să rămână în vigoare după încetarea stării de alertă.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Dan Cărbunaru, a precizat, luni, că în privința Formularului de de localizare la intrare în țară (PLF) și a certificatului verde Ministerul Sănătății va clarifica reglementările referitoare la cele două categorii de documente.

„Mâine (8 martie -n.r.), la miezul nopţii, va expira starea de alertă în România. În privinţa situaţiilor privind formularul de localizare a pasagerului şi a certificatului verde, Ministerul Sănătăţii, în perioada imediat următoare, va clarifica reglementările privind cele două categorii de documente”, a spus el.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat săptămâna trecută că s-a decis ca starea de alertă să nu mai fie prelungită.

Recent ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spunea că unele dintre recomandări, după ridicarea stării de alertă, ar fi ca masca să fie purtată în spațiile închise.

1 COMENTARIU

  1. Incă de pe 4 martie, după o ședință la Cotroceni cu factorii responsabili de gestionarea pandemiei de COVID-19, președintele Klaus Iohannis a anunțat într-o declarație de presă că starea de alertă nu va mai fi prelungită după data de 8 martie. Totusi, seful statului a subliniat că este necesar să rămânem vigilenți și pe mai departe, să continuăm să ne vaccinăm și să ne protejăm, fiindcă cel mai probabil va trebui să trăim cu acest virus.
    Pe de altă parte, războiul din Ucraina a declanșat cea mai intensă migrație din Europa din ultimele trei decenii, comparabilă cu războaiele din Balcani, din anii 90, și amintind de marile deplasări de populație care au urmat celui de-al Doilea Război Mondial. Expertii Federaţiei Internaţionale a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie (IFRC) sunt îngrijorati că această migrare masivă ar putea duce la o creştere a numărului de cazuri de infectare cu COVID-19, având în vedere că Ucraina se afla chiar în mijlocul valului Omicron la începutul războiului, cu 900.000 de cazuri în februarie şi o rată de pozitivare la teste de 60%. Măsurile preventive nu pot fi aplicate în conditii de supraaglomerare în adăposturi, în trenuri, autobuze, hoteluri. De asemenea țările învecinate, precum Republica Moldova şi România, care reprezintă destinaţii pentru numeroşi refugiaţi din Ucraina, au rate scăzute de vaccinare, ceea ce trebuie să îndemne la prudență.
    Asadar, “Prudența este mama înțelepciunii!” după cum spune un proverb românesc.

SPUNE-TI PAREREA