Sursa foto: Sorin Onișor

Din 25 februarie, bărbații ucraineni cu vârste între 18 și 60 de ani nu mai au voie să părăsească țara, fiind obligați să lupte în război. Președintele Zelenski a ordonat mobilizarea militară generală și statul ucrainean a împărțit arme civililor.
Totuți, prin punctele de trecere a frontierei spre România încă sunt bărbați care părăsesc Ucraina, fie singuri, fie împreună cu familiile. O explicație ar fi faptul că mulți dintre ei sunt de alte naționalități și dețin altă cetățenie decât cea ucraineană, în acest caz, având voie să plece din zona de război. O altă explicație ar fi că vameșii ucraineni primesc șpagă de la cei care vor să plece. Conform unor surse, șpaga era inițial de 200-400 de euro, iar acum a ajuns și la 2000 de euro. Drama este a celor săraci, dar și a celor foarte tineri, care la 18-19 ani, s-au văzut nevoiți să rămână în iureșul războiului.
Conform unei mărturii a deputatului PSD BN, Daniel Suciu, care a fost aseară în Vama Siret, un tânăr de 18 ani care încerca să plece cu mama sa a fost întors la graniță de către vameși. Nevând ce să facă, mama tânărului s-a întors și ea în țară, împreună cu el.

Bogații Ucrainei au părăsit țara cu zboruri charter cu mult înainte de a începe războiul 

Oligarhiii ucraineni și oamenii de afaceri au început să părăsească țara cu zboruri charter încă din data de 14 februarie. Cel puțin 20 de zboruri charter au plecat într-o singură zi din Kiev, mai mult decât oricând în ultimii șase ani de observații de zbor, după cum a a raportat Ukrainskaya Pravda, citând jurnalele de zbor. Cei mai bogați doi bărbați din Ucraina, Rinat Ahmetov, patronul echipei de fotbal Șahtior Donețk, dar și Viktor Pinciuk, se numără printre cei care ar fi fugit.

Irina, o femeie de 42 de ani, care locuieşte într-un sat ucrainean, aproape de graniţa cu România, a povestit pentru ziarul Libertatea că vameșii ucraineni întind mâna după bani chiar și în vreme de război și că poliția umblă prin sate pentru a duce bărbații al luptă.

„Tot săracii să se ducă la luptă“

„În partea românească, trecem uşor. La partea ucraineană, sunt probleme. Vameşii noştri cer bani, 200-300 de euro să te lase să treci dacă eşti bărbat. Sau dacă vrei să treci mai repede. Chiar şi acum, că e război, vameșii întind mâna după bani. Cine are plăteşte”, povesteşte Irina.
Citeşte întreaga ştire: Mărturia unei mame din Ucraina care vine de trei ori pe săptămână în România pentru dializă: „La vamă, pe partea noastră, oamenii plătesc șpagă ca să treacă! Sigur că mi-e frică de război, dar la noi e încă linişte. Cei care vin acum sunt cei din zona Kievului. Prin satul nostru, umblă poliţiştii, din casă în casă, să caute bărbaţi pe care să-i ia la armată. Tot săracii să se ducă la luptă. Să lupte măgarii care s-au îmbogăţit”, a povestit ea pentru sursa citată.

Mai multe mașini cu refugiați ucraineni au tranzitat în ultimele ore județul Bistrița-Năsăud, fiind întâmpinate de către polițiștii bistrițeni care le-au oferit apă și gustări. Printre persoane se aflau și bărbați care au trecut frontiera după instituirea interdicției lui Zeelenski. Este posibil ca aceștia să aibă dublă cetățenie, dar, desigur, statul român nu are nicio prerogativă pentru a verifica acest lucru. Cert este că, în ultimele ore, conform datelor furnizate de către poliție, numărul bărbaților ucraineni care au trecut prin județul nostru s-a diminuat.

Polițiștii din Bistrița-Năsăud aflați în trafic le-au urat bun-venit cetățenilor ucrainieni care au tranzitat județul sau au rămas în zonă.
Pentru că au condus distanțe considerabile, i-au invitat să facă o pauză pentru a ajunge în siguranță la destinație. Polițiștii le-au oferit atât conducătorilor, cât și pasagerilor, apă și  cornuri, iar celor mici câte ceva dulce.
Polițiștii i-au asigurat că le sunt alături, i-au încurajat că totul va fi bine și le-au oferit indicații pentru a ajunge în siguranță la destinație.
Acțiunea a fost posibilă cu sprijinul unor voluntari, Asociației Internaționale a Polițiștilor, Corpului Național al Polițiștilor și Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual și va continua în perioada următoare“, a transmis IPJ BN într-un comunicat de presă.

Conform publicației Recorder, la granița dintre Ucraina și România situația se înrăutățește de la o oră la alta, iar valul de oameni care încearcă să fugă de război este tot mai mare. Acum sunt aproximativ 4000 de mașini care formează o coadă lungă de peste 13 kilometri. Timpul de așteptare poate să treacă de 24 de ore, fără acces la toalete, la asistență medicală în caz de nevoie sau la o masă caldă.

SPUNE-TI PAREREA