Biserica monument itoric din Vermeș, comuna Lechința, a fost pusă în siguranță, în acest weekend, grației intervenției Ambulanței pentru Monumente. Mai mulți voluntari au lucrat în perioada 24-26 februarie pentru a salva acoperișul. Biserica Evanghelică din Vermeș, azi numită Biserica Ortodoxă „Sfinții Mihail și Gavril“, este un monumet istoric aflat în stare avansată de degradare. În vara anului trecut, acolo s-a organizat un concert de muzică clasică cu muzicieni de la Filarmonica Cluj, o expoziție de fotografie vizand sensibilizarea a publicului la problema patrimoniului. Urmează și anul acesta o serie de concerte de muzică sacră și clasică, acustica bisericii fiind una deosebită.
„In dimineata cand Putin invada Ucraina ambulantierii si ambulantierele sfidau simbolic intunecatul moment si ridicau schelele pentru lucrarea care salveaza acoperisul celei mai nordice biserici gotice fortificate din Transilvania.
Practic joi, vineri si sambata Ambulanta pentru Monumente Bistrita-Nasaud a desfasurat prima etapa a interventiei de urgenta asupra imobilului monument istoric Biserica Evanghelica C.A., azi Biserica Ortodoxa ,,Sf. Arhg. Mihail si Gavriil”, inscris in Lista monumentelor istorice (LMl), situat in localitatea Vermes, nr. 18 A, comuna Lechinta, judetul Bistrita-Nasaud. Proiectul „Ambulanţa pentru monumente” este un proiect inițiat de Asociația Monumentum și susţinut de către Alteţa să Regală, Prinţul de Wales prin The Prince’s Foundation.
Istoria interventiei este urmatoarea: Ambulanta bistriteana si-a stabilit ca obiectiv punerea in siguranta a bisericii inca de la infiintarea sa in decembrie 2021. Insa pe data de 7 februarie 2022, istoria s-a grabit putin si o parte din șarpanta absidei corului bisericii gotice s-a prabusit. Drept urmare, în perioada 24-26 februarie s-au desfășurat o serie de lucrări de punere în siguranță ce constau în realizarea unei învelitori provizorii la absida corului de acum au reprezentat etapa I a punerii in siguranta a corului si au presupus completarea partii prabusite de acoperis si montarea unei prelate pentru a opri degradarea zidurilor, a boltilor si a frescei. Urmeaza etapa II in septembrie cu reparatii si consolidări majore a acoperișului și a zidurilor corului, fara scrimbarea formei si folosind aceleasi materiale precum cele originale.
Lucrările au fost executate de către 13 voluntari, prin proiectul Ambulanța pentru Monumente Bistrița-Năsăud. Documentația tehnică aferentă, în baza căreia se execută aceste lucrări, a fost avizată de Directia Judeteana de Cultura si a fost întocmită tot voluntar, de către Asociația Momentum și de către echipa de la SC IrodM S.R.L coordonată de către ing. Dorottya Makkay.
Lucrarile au beneficiat de fonduri de la Fundatia Monumentum si asociatia Petrus Italus Trust-Alianta pentru Patrimoniul Bistritean, sponsorii strategici fiind Dedeman si Profi. Ospitalitatea fata de voluntare si voluntari nu ar fi fost posibila fata de gesturile de generozitate facute de Copacul de cafea Crama Jelna, Parohia Ortodoxă Vermeș, Primaria Lechinta si Nosa Creative. A mai contribuit cu fonduri firma Voestalpine alaturi de cativa donatori privati generosi.
Voluntare si voluntari: Eugen Vaida, Stefan Vaida, Dobra Ionut, Tudor Coman, Tudor Bonta, Razvan Stanciu, Tania Criste, Claudiu Bărtuș, Lavinia Onit, Oana Turdean, Cătălina Frâncu, Teodor Călinoiu, Radu Popa, Sorin Județ, Cristian Moldovan, Ionel Nagy, Cristian Ratiu, familia Tuns, Cristian Roth-Gross, familia Ciocan“, este mesajul transmis pe pagina de facebook Ambulanța pentru Monumente.