Foto: Vlad Ilaș

Sute de bistrițeni s-au mobilizat într-un timp scurt pentru a oferi ajutor refugiaților din Ucraina, atât prin donații cât și prin oferirea de adăpost. Mulți au anunțat că își pun la dispoziție case, apartamente și pensiuni pentru a primi oameni din Ucraina care au fugit din calea războiului.

Refugiații au continuat să treacă ieri punctele de frontieră spre România și au fost așteptați de către români care au format o coloană cu ajutoare: apă, alimente, dulciuri, hrană pentru animale și alte obiecte de strictă necesitate. La vama Siret unde au fost prezenți și mulți bistrițeni pentru a oferi ajutor, imaginile sunt sfâșietoare. Oameni din Ucraina, în mare parte, femei, oameni în vârstă, copii mici au trecut granița, plini de tristețe și disperare. Bărbații între 18 și 60 de ani nu au mai avut voie să prărăsească Ucraina, așa că tineri, soți și tați au rămas în focul războiului.

Multe persoane au trecut granița însoțite și de animalele de companie care au, de asemenea, nevoie de apă și hrană, puse la dispoziție de mai multe organizații umanitare.

Alina Buhai, președintele asociației Salvatorii Sufletelor Nimănui, a relatat cum s-au mobilizat bistrițenii pentru a ajuta și a făcut o listă a tuturor celor care au contribuit:

Dupa sute de telefoane si alte sute de mesaje primite (nu exagerez), campania noastra a luat amploare si ni s-au alaturat oameni minunati. Fane a fost la granița cu Ucraina, la Siret, si realitatea bate cu mult ceea ce vedem noi pe rețelele sociale. Familii despartite, copii pierduti in lacrimi, mame îndurerate. Nu e razboiul nostru, dar istoria poate sa ia întorsături dramatice.
Dupa cum spuneam, ni s-au alaturat oameni minunati si lucrarea noastră prinde contur. Pe toți scrie UNITATE, UMANITATE si IUBIRE.
‼️ Scoala gimnaziala nr 1 Bistrița a devenit punct de colectare a donatiilor si partener prin doamna învățătoare Alina Maria Petri 🙏❤️
‼️SVSU – Serviciul Voluntariat Situatiii de Urgență Bistrita ne este alături si ne sprijina cu punct de colectare si transport.
‼️ Primaria Bistrita prin viceprimar Stan Calin ne ofera absolut toate relatiile si datele necesare in tot ceea ce inseamna primire refugiati
‼️O fabrica de hartie igienica din oras ne ofera un camion plin cu hartie de igienica pt urmatorul transport
‼️Asociatia Fabrica de Bine București ne asigura un camion plin cu alimente
‼️ 3 brutarii din judet asigura pâine si cornuri
‼️Ruyu Transport ne pune la dispozitie un tir pentru a putea duce ajutoarele la refugiati
‼️Scoala Gimnaziala Josenii Bargaului este alaturi de noi si devin parteneri
‼️La fel si cadre didactice din Nasaud si Sangeorz Bai.
‼️ La Sângeorz Bai doamna educatoare Adela Ureche organizeaza si aduna ajutoare ce vor vor fi trimise la Bistrita, pt ca noi sa le ducem mai departe.
‼️ Pizzeria Alegria Nasaud prin Ionut Nati devine partener si punct colector.
‼️ Biserica Penticostala Unirea prin pastor Pop Marinel asigura transport
‼️Avem asigurat translator in caz de nevoie
‼️Autoritatile din Siret si Sighet ne sprijina in aceasta ampla campanie si ne asteapta cu ajutoarele pentru refugiați
‼️Pe zona Rodna-Sant punct colector este Alexandra Domide si totodata partener
‼️Avem sprijinul neconditionat al Montana Grup si luni dimineata va veni din partea lor un impresionant transport cu ajutoare.
‼️ In Beclean partenerul nostru de nadejde este Cristina Ady Șerban (a plecat acum la Sighet) si organizatorul campaniei pe Valea Someșului.
‼️ Pe langa toti cei mentionati, avem oameni care s-au autosesizat si aduna in nume propriu si ni le vor trimite la Bistrița.
‼️ Pana in prezent, avem puse la dispozitia refugiatilor 23 de locatii de cazare, persoane fizice.
‼️ Dl Corutiu de la Fisherman Colibita ofera cazare pt 20 de persoane si locuri de munca.
‼️ Mana mea dreapta din curte de la Comat, fara de care as fi in plop si plopu-n aer, dna Liliana-Dorina Orosan o sa poata prelua pachetele si stiu ca o sa ma suporte zilele ce urmeaza ❤️🙏
‼️ Pe lang toți aceștia, sute de persoane mi-au scris ca vor sa ajute. Oameni simpli, oameni modesti, chiar si pensionari, care vor sa dea o mana de ajutor altor oameni.
🙏Dupa cum vedeți, Dumnezeu face minuni si reuneste oameni de peste tot ca sa putem ajuta alti oameni. Pentru ca despre asta este vorba:despre dragostea fata de aproapele.

Dacă doriți să faceți în continuare donații, în BISTRITA, persoanele si punctele de colectare sunt :
▪️ Dalma Chis ii scrieti si vine unde este nevoie
▪️ Paul Coman si barul de langa covrigaria Petru din gara
▪️ Liliana-Dorina Orosan in curte la Comat (de luni de la ora 9 si pana vineri la ora 13)
▪️Ypsilon Calculatoare, Decebal nr 40, langa Caraiman
▪️ Salon Fluffy ProPet prin Alexandra Denisa
▪️ Diana Da Prato ii scrieti si se deplaseaza unde sa vina
▪️ SVSU Bistrita

Anunț impotant din partea Autorității Naționale pentru Cetățenie

Cetățenii ucraineni care doresc să solicite statutul de refugiat în România, trebuie să se adreseze Centrelor Regionale de Cazare pentru Solicitanții de Azil, din următoarele localități:
– municipiul București, str. Vasile Stolnicul, nr. 15, bl. 13, sector 2, Telefon: 021/2408427; Fax: 021/2408510 E-mail: c.bucuresti.igi@mai.gov.ro
– municipiul Galați, județul Galaţi, str. Săvinești nr.2, Telefon: 0236/323878; Fax: 0236/323884, Email: c.galati.igi@mai.gov.ro
– municipiul Giurgiu, județul Giurgiu, Bulevardul 1907, telefon: 0246/215056; Fax: 0246/215055, e-mail: c.giurgiu.igi@mai.gov.ro
– municipiul Timișoara, județul Timiș, Str. Armoniei nr.33, Telefon: 0256/421240; Fax: 0256/227.500 e-mail: c.timisoara.igi@mai.gov.ro
– municipiul Rădăuți, jud. Suceava, str. Perilor nr.2, Telefon: 0230/564462; 0230/564463; Fax: 0230/564464 e-mail: c.radauti.igi@mai.gov.ro
– Șomcuța Mare, jud. Maramureș, str. Cetății nr.1A, Telefon: 0262/280005;Fax: 0262/280004 e-mail: c.maramures.igi@mai.gov.ro

Sursa foto: Vlad Ilaș

SPUNE-TI PAREREA