O comunitate de romi din Bistrița trăiește în condiții greu de imaginat, în ziua de azi. Oamenii de aici, în jur de 60 la număr, trăiesc în adăposturi improvizate, fără acces la electricitate sau apă curentă, iar copiii lor ajung cu greu la școală. Veniturile lor sunt insuficiente pentru hrana zilnică și mulți aleg calea cerșetoriei. Primăria Bistrița consideră că este oportun să le distribuie câte o masă caldă, lapte praf pentru copiii sub 3 ani și hrană rece pentru zilele de sâmbătă și duminică. Programul pilot ar urma să se deruleze timp de 6 luni. Un mijloc de transport în comun va fi asigurat copiilor de aici pentru a frecventa școala. Dacă un copil nu este trimis la școală, în schimb, va fi exclus din programul „O masă caldă“.
Programul pilot „O masa caldă” își propune să răspundă nevoilor comunității situate pe str.Valea Stegii care este formată din: persoane vârstnice, persoane încadrate încadrate în grad de handicap, persoane beneficiare ale venitului minim garantat, persoane incative pe piața muncii, familii monoparentale etc., care nu își pot asigura din surse proprii hrana zilnică.
Obiectivele proiectului pilot „O masa caldă”:
– Acordarea unei mese calde pentru un număr de 60 beneficiari, marginalizati social sau cu risc de marginalizare socială, de la Cantina de Ajutor Social a Direcției de Asistență Socială Bistrița situată în municipiul Bistrița str. Independenței nr. 24-26.
– Asigurarea de lapte praf pentru familiile care au copii cu vârsta până la 3 ani.
– Distribuirea de hrana rece și apă pentru zilele de sâmbătă și duminică.
Potrivit Hotărarii Gugernului Romaniei nr.903/2014 privind stabilirea nivelului minim al alocaţiei zilnice de hrană pentru consumurile colective din instituţiile şi unităţile publice şi private de asistenţă socială destinate persoanelor adulte, persoanelor adulte cu dizabilităţi şi persoanelor vârstnice, suma zilnică care se alocă pentru Cantinele de Ajutor Social este de maxim 12 lei/persoană.
Modalitati de acordare a serviciilor
Pentru a beneficia de serviciile prevăzute în cadrul Programului pilot “O masă caldă” solicitanții vor completa un formular tip prin care vor solicitaînscrierea în program cu menționarea unui set minim de informații (conform Anexei).
Fiecare membru din familie va beneficia de o masă caldă zilnic compusă din felul I și felul II, iar în zilele de sâmbată și duminică va beneficia de hrană rece și 5 litri de apă. Copiii cu vârsta până la 3 ani vor beneficia de lapte praf.
Suma necesară pentru asigurarea hranei pentru 60 de persoane pentru o perioadă de 6 luni este de 116.856 lei.
- copii mai mici de 3 ani: 7 copii x 181 zile x 12 lei = 15204 lei
- copii cu vârsta între 3 și 9 ani: – 17 copii x 99 zile x 4 lei = 6732 lei ( diferența de până la 12 lei / meniu / zi de luni-vineri este luată în calcul în proiectul ‘’Invață împreună cu mine’’)
- 17 copii x 82 zile x 12 lei = 16728 lei
- adulți: 36 x 181 zile x 12 lei = 78192 lei
În cazul copiilor cu vârsta până la trei ani se achiziționează lapte praf în cuantumul sumei alocate pentru servirea mesei și anume maxim 12 lei/zi.
Pentru achiziționarea de recipiente de unică folosință și a 4 containere termoizolante pentru transportul hranei la domiciliul solicitantului este necesară suma de 10.400 lei.
Lista beneficiarilor programului va fi aprobată de directorul Direcției de Asistență Socială.
În vederea realizării obiectivelor propuse în cadrul Programului pilot “O masa caldă” este necesară alocarea din bugetul de venituri si cheltuieli a municipiului Bistrița pentru anul 2022 a sumei de 127.256 lei
Scopul luării măsurilor pentru prevenirea abandonului și combaterea absenteismului școlar, aplicabile copiilor din comunitatea situată pe str. Valea Stegii, municipiul Bistrița
Scopul acestor măsuri îl reprezintă asigurarea accesului copiilor marginalizati social sau cu risc de marginalizare socială, la formele de învățământ preuniversitar de stat, obligatoriu.
Procedura și măsurile pentru prevenirea abandonului și combaterea absenteismului școlar, aplicabile copiilor din comunitatea situată pe str. Valea Stegii, municipiul Bistrița
Pentru a beneficia de măsurile de prevenire a abandonului și combaterea absenteismului școlar, solicitanții își vor exprima acordul în cadrul formularului tip aplicabil programului pilot „O masă caldă”. După exprimarea acordului, un reprezentant al Direcției de Asistență Socială Bistrița, desemnat în acest sens, va întocmi ancheta socială cu privire la situația familiei și a numărului copiilor școlari, care se va aproba de către directorul Direcției de Asistență Socială Bistrița.
În baza acestor anchete, se va întocmi lista cu elevii cărora li se vor aplica măsurile pentru combaterea absenteismului școlar.
Aceste măsuri constau în asigurarea unui mijloc de transport în comun până la unitatea școlară, la care copii sunt înscriși. Aceștia vor fi însoțiți de reprezentanți al Direcției de Asistență Socială Bistrița, desemnați în acest sens.
În situația în care unul dintre elevii înscriși pe listele întocmite va pleca de la unitatea școlară, nejustificat, mai repede decât este prevăzut în orarul școlar al acestuia, sau dacă acesta refuză să frecventeze nejustificat cursurile școlare, reprezentantul Direcției de Asistență Socială Bistrița va consemna aceste absențe, urmând ca la 10 astfel de refuzuri de a frecventa cursurile școlare, să fie excluși din cadrul programului pilot „O masă caldă”.
Descrierea comunității
Strada Valea Stegii este situată la o distantă de aproximativ 8 Km de municipiul Bistrița. Intrarea pe str.Valea Stegii se face de pe DN 17 care face legătura dintre Bistrița și Cluj în partea dreaptă, înainte de localitatea componentă Sărata. Acesul către această comunitate se poate face cu mijloacele de transport în comun până în localitatea Viisoara, iar de aici doar pe jos sau cu mijloace de transport proprii (autoturism sau atelaj). Marea majoritate a persoanelor care locuiesc în această zona parcurg distanța de aproximativ 1 km pe jos sau cu atelajul propriu.
Comunitatea de romi situată pe str.Valea Stegii este formată din aproximativ 60 de persoane, din care 22 copii și 28 adulți care locuiesc în adăposturi improvizate sau locuințe de necesitate de tip container. Comunitatea nu este racordată la sistemul de electricitate, nu există o sursa de apă potabilă în apropriere, iar încalzirea locuintelor se face cu lemne.
Din evidențele Direcției de Asistență Socială Bistrita reiese faptul că un procent de aproximativ 30% din persoanele care apelează la mila publică pe raza municipiul Bistrița sunt persoane care locuiesc în această zonă, cauza fiind resurse financiare insuficiente pentru asigurarea hranei zilnice pentru familiile acestora.