Clădirea Spitalului de Boli Infecțioase de pe strada Alba Iulia, din Bistrița, o clădire din 1890, a primit o altă înfățișare după 130 de ani de existență, fiind modernizată din bani europeni.

Astfel, aici au fost inaugurate sâmbătă, 12 februarie, secțiile externe ale Spitalului Județean de Urgență Bistrița: Boli infecțioase (55 de paturi), Pneumoftiziologie (40 de paturi), Dermatovenerologie (10 paturi).

La inaugurare au luat parte ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, ministrul Apărării, Vasile Dîncu, președintee Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, vicepreședintele Senatului, Paul Stănescu, președitnele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, primarul Ioan Turc, primari, parlamentari și alte oficialități locale care au putut să facă un tur al clădirii pentru a vedea spațiile reabilitate și dotările.

Aici vor fi mutate 90% din cazurile de Covid, cu excepția pacienților care sunt luați în evidență cu comorbidități și a gravidelor cu Covid. De asemenea, vor rămâne la Spitalul Județean de Urgență și cazurile grave care necesită intubare.

Procesul de renovare a fost unul anevoios, fiind o clădire veche, construită pe fundație de piatră și compartimentată necorespunzător pentru necesitățile actuale ale pacienților.

Am ajuns la finalul unei investiții care ne-a provocat de foarte, foarte multe ori, începând de la partea de construcție. Este o clădire veche, construită în 1890, care a fost fondată pe bolovani, pe piatră. Am făcut subzidiri, am turnat betoane, am consolidat-o, am desfăcut interiorul. Am încercat să scoatem ce e mai bun dintr-o clădire de 130 de ani și cred că am reușit.
Pe partea de dotare ați văzut în secțiile de boli infecțioase și pneumologie s-a făcut montarea unei rampe pentru distribuția de fluide medicale la fiecare pat, monitor pentru funcții vitale la fiecare pat, seringomat, infuzomat. Ne-am îndreptat foarte mult grija și atenția către centrul sistemului medicla care este pacientul și atunci a trebuit să ne adaptăm, să schimbăm priiectul, să facem grupuri sanitare în fiecare salon și am montat un sistem de alarmare a asistentului medical, de solicitare de ajutor a pacientului în caz de necesitate care dă un semnal în camera de lucru a asistențilorpe un ceas care va fi purta de către asistentul medical șef de tură“, a explicat managerul SJUB, Gabriel Lazany.

Spitalul a fost reabilitat din fonduri europene prin Programul Operațional Regional și cofinanțat de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud. Investiția are o valoare totală de 15.890.176 lei (3,2 milioane euro).

 

1 COMENTARIU

  1. Motto:
    „Alte măşti, aceeaşi piesă,
    Alte guri, aceeaşi gamă,
    Amăgit atât de-adese
    Nu spera şi nu ai teamă.”
    (Mihai Eminescu- Glossă)
    Din anul 2012, de când la conducerea judetului se află Radu Moldovan, orasul Bistrita a intrat in epoca improvizatiilor. Lucrul acesta se manifestă cel mai evident in domeniul medical unde nu există o viziune clară de dezvoltare apelându-se la tot felul de cârpeli costisitoare si ineficiente. Un exemplu concret este tocmai la spitalul de pe strada Alba Iulia, unde in anul 2013 a fost inaugurată Secţia de Oncologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa-Năsăud, reabilitată cu 1,5 milioane de lei bani de la Guvern şi CJ. (vezi: https://timponline.ro/conditii-moderne-in-sectia-de-oncologie-a-spitalului-judetean-doi-europarlamentari-prezenti-la-inaugurare-foto/)
    La nici zece ani, tocmai această sectie modernizată urmează a fi mutată in localul spitalului TBC de pe strada Ghinzii, ceea ce denotă tocmai lipsa de viziune soldată cu o imensă risipă de bani publici.
    Si asta nu e totul. Se vorbeste despre proiectul „Extindere pavilion spital prin construirea unui corp de clădire 2S+P+4E cu pasarelă de trecere între clădirea existentă şi cea propusă”, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa, cu o valoare de peste 50 milioane euro. Dacă tot e nevoie de extinderea unor sectii spitalicesti atunci de ce să le inghesui intre blocuri spatele clădirii actuale a spitalului judetean unde există probleme legate de umbrire a corpurilor de clădire prea apropiate intre ele, ca să nu mai vorbim de amenajarea unor spatii exterioare necesare pentru iesirea bolnavilor internati . Cel mai bine este să se renunte la astfel de improvizatii si aceste extinderi să fie construite de la zero pe baza unor proiecte intocmite de specialisti si care să corespundă standardelor actuale de spatiu si dotare cu aparatură. După cum se stie, incă din anul 2009 , se vorbea despre construirea unui nou spital de urgentă la Bistrita. In acest sens exista chiar si un proiect conform căruia spitalul urma să fie amplasat în zona străzii Tărpiului în vecinătatea Liceului Logos si trebuia să aibă o suprafata desfasurată de 65.000 de metri pătrati, valoarea investitiei ridicându-se la 120 de milioane de euro. Noul Spital de Urgentă era alcătuit din trei clădiri, pe trei nivele dispunând de un număr de 462 de paturi si un heliport amenajat la nivelul solului. De asemenea, se vorbea la vremea respectivă că lucrările de constructie vor fi executate de firma italiana Astaldi. Acest proiect ar fi trebuit reactualizat si depus pentru implementare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Dar unde nu-i cap, vai de picioare.

SPUNE-TI PAREREA