„Distrugerea arhitecturii traditionale transilvane in zona rurala este un fel de foc de tabara cu banii familiei“, a concluzionat Petrus Italus Trust – Alianța pentru Patrimoniul Bistrițean. Petrus Italus Trust este o organizație care și-a propus salvarea a ceea ce a mai rămas din valoroasa arhitectură străveche transilvană și, cu pași mici, încearcă să restureze porți vechi, imobile și chiar edificii monumentale.

„Ici, colo, persoane care inteleg ca patrimoniul contruit inseamna bani au transformat casele pe care majoritatea le distrug in surse de venit majore, din liga mare, internationala. Iata aici cazul domeniilor Bethlen din Mures (Bethlen Estates Transylvania), unde niste cladiri in semi-ruina sunt pe prima pagina a prestigioasei House And Garden sau Financial Times, unde ansamblul rural este listat alaturi de cele mai luxoase destinatii de vacanta de pe glob.
Ca sa vezi valoarea imensa a unei podele stravechi, neregulate, a unei barne innegrite de timp si a unui zid gros si tencuit manual e nevoie de sustinere. Nu oricine poate transforma o casa care pentru perceptiile actuale poate parea urata, in ceva ca in fotografiile de mai jos. In acelasi timp, insa, nu e nici capat de lume si oricine poate hotara sa nu demoleze macar. Noi la PIT ajutam oricand cu un sfat. Fonduri europene sunt. Harta a mesterilor este. Nicicand nu a fost un moment mai bun pentru a ne trezi ca avem (inca) niste bijuterii“, a transmis Petrus Italus Trust care a ofeerit câteva link-uri utile celor ce sunt interesați de restaurarea clădirilor de patrimoniu.

După cum relatează asociația, Petrus Italus Trust s-a născut dintr-o campanie de strângere de fonduri și voluntariat legată de punerea în siguranță a Bisericii Evanghelice din Chiraleș. În vara anului trecut, acolo s-a organizat un concert de muzică clasică cu muzicieni de la Filarmonica Cluj, o expoziție de fotografie vizand sensibilizarea a publicului la problema patrimoniului. Urmează și anul acesta o serie de concerte de muzică sacră și clasică, acustica bisericii fiind una deosebită.

Tot anul trecut, asociația a făcut campanie națională de presă pentru a convinge autoritățile să restaureze și să funcționalizeze fostul Cinematograf Art Nouveau „Omnia“ din Bistrița.
Una dintre cele mai cunoscute campanii ale asociației rămâne cea de „adoptare“ a porților istorice ale Bistritei pentru a fi restaurate.

„Pana la sfaristul anului patru din ele au fost restaurate astfel, banii venind din comunitate precum si de la diaspora saseasca. La anul avem in plan salvarea a inca 8 porti sculptate vechi de peste un secol si jumatate si care azi sunt in pericol de inlocuire cu absurditati de tabla sau alte materiale.
Ne-am mai format o echipa de specialisti in elementele restaurarii (tamplarie traditionala, stucco, restaurare lemn, metalurgie), am facut campanii de educare si constientizare a publicului si impreuna cu partenerii de la Liceul de Arta din Bistrita am sadit morbul restaurarilor printre tineri“, a transmis Petrus Italus Trust pe pagina oficială de facebook unde puteți urmări activitatea.

Citeșe și:

(FOTO) Prima poartă din Bistrița restaurată prin „adopție“. „Odată restaurate, porțile vor striga după restaurarea fațadelor“

1 COMENTARIU

SPUNE-TI PAREREA