Primarul comunei Șanț, Marian Forogău (PNL), este acuzat că și-a pus neamurile în diverse funcții după ce s-a văzut instalat la cârma comunei. Dezvăluirile au fost făcute pe postul de radio și pe pagina de facebook Radio Someș, începând cu data de 31 ianuarie, când sursa citată a început să facă o serie de postări despre primarul Marian Forogău.
Pretinde că este rudă cu 15%-20% din populația Șanțului, adică peste 600 de oameni!
Primarul nu a transmis o replică pe postul de radio care a încercat fără succes să îl contacteze. În schimb, a acordat un interviu unui post TV local în care a admis că și-a angajat mai multe rude, dar susține că toate angajările s-au făcut legal. Mai mult de atât, primarul spune că era inevitabil ca printre angajații din primărie sau Ocolul Silvic să nu se afle și rude de ale sale, pretinzând că este rudă cu 15%-20% din populația comunei. Având în vedere că, în conformitate cu ultimul recensământ, populația comunei Șanț este de aproximativ 3200 de persoane, ar însemna că Marian Forogău este rudă cu circa 640 de oameni din comuna sa.
„Eu am aproximativ 15%-20% din populația comunei Șanț – că suntem o populație relativ mică, rude… Și nu înseamnă că dacă sunt eu primar neamurile mele ar trebui să se mute din comuna Șanț sau să n-aibă un loc de muncă, să nu poată trăi în comuna Șanț.
De angajații de care se vorbește sunt angajați la Ocolul Silvic, îs oameni care își fac treaba și au califcări și au experiență în domeniul silviculturii. O fost angajați nu pe ilegalități, poate să se verifice de orice organ al statului competent. Acuze orice primar avem. N-am făcut diferențiere, nu am dat pe nime afară, neamurile mele trebe și ele să trăiască… nu știu ce șănțean mă poate acuza că am neamuri și ele n-au dreptul să trăiască sau că muncească în comuna Șanț“, a declarat Forogău pentru postul de televiziune.
Mai multe neamuri ale primarului, angajate la Ocoul Silvic
După cum a recunoscut și primarul, mai multe rude sunt angajate la Ocolul Silvic Izvorul Someșului, care gestionează una dintre cele mai mari suprafețe de pădure din România, cu un buget enorm.
Radio Someș a dezvăluit că un cumnat al primarului, OLARIU Sabin, care lucrează ca tafist, ar fi unul dintre oamenii care se asigura că vorba primarului este lege.
„Totodată sursele Radio Someș susțin că și unul dintre cei mai importanti oameni din comună, Sandu Grapini cel care se ocupa de depozitul de material lemnos și de distribuirea lemnului, uneori chiar după bunul plac alte ori după bunul plac al primarului, acesta ar fi mereu la dispoziția primarului Forogău. Mai mult de cât atât Sandu Grapini este și el nepot al primarului.Cetățenii susțin că nu există un domeniu de activitate din Comună unde primarul Marian Forogău să nu aibă o rudă sau un prieten extrem de apropiat cu ajutorul cărora să influențeze anumite decizii“, a mai scris radio Somșe pe pagina oficială de facebook.
Astăzi, Radio Someș a făcut o nouă postare, în care preciează că un fost angajat al primariei și-a dat demisia din funcția de șofer al mașinii cu braț pentru lemne, iar în locul acestuia a fost angajat Pop Alexandru, văr al primarului.
„Totodată se pare că de curând acesta ar fi intrat în afaceri cu material lemnos. Un alt caz care ridică semne de întrebare este al unui muncitor calificat care a fost concediat de la Ocolul Silvic după ce Marian Forogău a ajuns primar“, a mai adăugat sursa citată.
Traian Ogâgău: „Nu vrei să începem o colaborare, te rog frumos?“
Primarul Marian Forogău spune că acuzațiile care i se aduc vin de la Traian Ogâgău, fost primar la Sângeorz Băi, care i-ar fi propus un contract de promovare de 15 000 de lei. Reamintim că Traian Ogâgău a pierdut funcția de primar la Sângeorz Băi , fiind condamnat definitiv la un an de închisoare cu suspendare, în cazul unui dosar penal legat de refuzul sau sustragerea de la recoltarea probelor biologice. Ca primar, s-a aflat în conflict de interese după ce i-a închiriat tatălui său un teren. „În perioada exercitării funcției de primar, a încheiat în data de 28 martie 2018 un act juridic privind închirierea unei suprafețe de teren aflate în domeniul privat al Orașului Sîngeorz-Băi, încheiat între Primărie și tatăl persoanei evaluate, fără să existe o Hotărâre a Consiliului Local privind aprobarea încheierii acestui contract”, a precizat ANI, în 2020.
„Cred eu că dedicația asta vine de la domnul Traian Ogâgu care din câte știu e manager sau el e patronul postului de radio Someș prin care mi-a propus un contract de 15 000 de lei, să facem un contract pentru a promova comuna Șanț și obiceiuri și chiar pe mine. Bineînțeles că eu am refuzat“, a spus Forogău. El a făcut publică și o înregistrare în care Traian Ogâgu vorbește despre semnarea unui contract.
„Te salut domn primar și la mulți ani! Tocmai ce am ascultat rubrica pe Radio Someș despre comuna Șanț și mi-am adus aminte, nu vrei să începem o colaborare te rog frumos, anul ăsta, de luna asta? “, i-a propus Ogâgău.
Mare magarie si cu legea asta. Ce importantza are cine este ruda sau ba cu ” seful „… daca se da concurs pe post si vorba edilului… intr-un sat 80% -s neamuri intre ele… N-au decat sa faca concursul pe post in alta comuna, sau direct la Prefectura , ori Consiliul Judetean … ca sa nu fie discutii ulterioare . Inseamna dupa legea asta de rahat, ca daca primaru-i din sat… toti salariatii ailalti de la primarie sa fie din alt sat si nevasta primarului sa plece sa munceasca in alta comuna, unde sa faca naveta , maiales ca in mediul rural, inafara de primarie, scoala, biserica si ” chioscareli ” private… efectiv n-ai unde si ce sa muncesti ?!