Numărul accidentelor rutier a crescut în Bistrița-Năsăud, în anul 2021, comparativ cu 2020. Aceasta creștere este semnalată, în special, în cazul accidentelor ușoare. Bicicliștii și alcoolul par a fi principalele cauze ale acestor accidente. Un alt fenomen care ia amploare în trafic este cel al drogurilor la volan.

Coform unui bilanț al Inspectoratului Județean de Poliție Bistrița-Năsăud, numărul total de accidente rutiere a crescut de la 508 la 566. Vestea bună este că numărul accidentelor grave s-a diminuat.

„Numărul accidentelor grave scade cu 69, în anul 2021, de la 164 la 95 și numărul persoanelor rănite grav scade cu 75, de la 154 la 79. Numărul accidentelor ușoare crește cu 127, de la 344 la 471. În ceea ce privește numărul persoanelor decedate, este de menționat faptul că, în județul Bistrița-Năsăud, au fost înregistrate scăderi la acest indicator, de la 38 în anul 2020, la 28 în anul 2021.

Din analizele efectuate, a rezultat faptul că principalele cauze generatoare de accidente rutiere sunt abaterile săvârșite de bicicliști, viteza excesivă, nerespectarea distanței în mers și neacordarea de prioritate vehiculelor. Ca și cauză concurentă rămâne alcoolul, însă în urma acțiunilor preventive desfășurate, au fost constatate 286 de infracțiuni de conducere sub influența băuturilor alcoolice și 7 pentru refuz de prelevare probe“, se arată în aportul poliției.

Drogurile la volan, un fenoment care ia amploare

Numărul șoferilor aflați sunt influența drogurilor a crescut cu 66, în anul 2021. Este vorba, în mare parte, de șoferi tineri, dar nu numai.

Tot ca urmare a acțiunilor de monitorizare a traficului rutier, polițiștii au depistat în trafic, conducând autoturisme sub influența unor substanțe interzise 61(+44) de conducători auto, pozitivi în urma testării cu aparatul DRUG TEST“, se mai precizează în statisticile polițiștilor bistrițeni.

Mai mulți șoferi și-au pierdut permisul

De asemenea, tot mai mulți șoferi își pierd permisul de conducere și au fost implementate sute de hotărâri judecătorești privind abaterile rutiere, cu mult mai multe decât în 2020. Se pare că disciplina în trafic e tot mai rară.

Polițiștii rutieri s-au implicat în activitățile de prevenire pe toate cauzele generatoare de accidente rutiere și în special pe riscul rutier generat de categoria vulnerabilă a altor participanți la trafic (pietoni, bicicliști, mopediști, căruțași etc), desfășurând zilnic activități de informare și de conștientizare a riscului la care se expun, dar și prin sancționarea acestora în condițiile în care au fost depistați în trafic încălcând legislația rutieră.

În urma celor 973 de acţiuni organizate pentru combaterea cauzelor frecvent generatoare de accidente, au fost aplicate 20.682 de sancţiuni contravenţionale persoanelor care au încălcat legislația rutieră, în valoare totală de 6.029.370 lei. Totodată, au fost constatate 646 de infracțiuni la regimul circulaţiei, iar față de 27 de persoane s-au dispus măsuri preventive.

Pe bază de hotărâri judecătoreşti au fost anulate 261(+74) permise de conducere şi au fost implementate 603(+201) hotărâri judecătorești. Au fost suspendate, în anul 2021, 4.051(-41) permise de conducere şi retrase 2.334(+616) certificate de înmatriculare“, sunt cifrele din bilanțul poliției.

1 COMENTARIU

SPUNE-TI PAREREA