Era orfelinatelor de tip vechi s-a încheiat în județul Bistrița-Năsăud, odată cu finalizarea ultimelor case de tip familial din programul „Salvăm copilării din coșmarul instituționalizării” derulat de către Consiliul Județean Bistrița-Năsăud. Astfel, toți copiii instituționalizați pot trăi acum în locuințe în care pot regăsi mai ușor atmosfera de cămin și familie.

„Am adus la final, programul „Salvăm copilării din coșmarul instituționalizării”, respectiv închiderea orfelinatelor de tip vechi și deschiderea caselor de tip familial, în Bistrița-Năsăud.
Ultimele două case de tip familial care au încheiat acest proces, fiind cele din localitățile Viișoara și Unirea, unde sunt în proces de mutare 24 de copii.
Un obiectiv care părea de neatins, dar care prin buna colaborare dintre ONG-ul Hope and Homes for Children, mediul privat, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și DGASPC este acum o realitate.
Copiii trăiesc în medii calde, având un loc pe care să-l numească „acasa”, alături de oameni care să le călăuzească pașii într-un mod cât mai apropiat de mediul familial.
Mulțumim pentru o colaborare deosebit de bună, #HHC, directorului general Ștefan Dărăbuș, specialiștilor, mediului privat și tuturor oamenilor care au depus tot efortul pentru a finaliza procesul de dezinstituționalizare din județ“, a transmis preșdintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan.

Date statistice:

  • În 2012 au fost 4 centre de plasament de tip vechi (Năsăud, Teaca, Beclean și Centrul de dizabilități de la Bistrița).

Acum:

• 7 Case de Tip Familial, realizate la Bistrița, Năsăud, Teaca, Slătinița și Viișoara, în colaborare cu Fundația Hope and Homes for Children România.
• 7 Case de Tip Familial, construirea unui Centru de zi și reabilitarea unei clădiri pentru un alt astfel de Centru, finanțate cu fonduri europene, prin POR.

„Iar lucrurile nu se opresc aici, fiind în construcție, tot în colaborare cu HHC și o locuință maxim protejată pentru tinerii cu dizabilități, la Viișoara.Continuăm munca, continuăm să clădim proiecte utile pentru oameni, să transformăm imposibilul în posibil“, a mai precizat Radu Moldovan.

SPUNE-TI PAREREA