Dan Coman, Cornel Ban și Miki Braniște vor fi invitați la o dezbatere despre accesul tinerilor din Bistrița la cultură și participare civiică. „Oraşul Mic Te Fură-Ncet? Tinerii, Oraşul şi Cultura Participării“ este titlul evebimentului și se vor desfășura discuții interesante despre oportunitățile pe care le au tinerii într-un oraș ca Bistrița.

Este oraşul nostru un loc în care tinerii să poată imagina, experimenta şi practica o cultură a participării şi angajării civice? Cum pot tinerii participa la schimbarea oraşului şi politicilor publice urbane fără să fie nevoiţi să „schimbe” oraşul pur şi simplu pentru altul?
Vom porni de la premiza că ceea numim „cultură” şi „accesul la cultură” pot stimula un mod viu, reflexiv, critic şi angajat de a imagina şi practica locuirea urbană şi „viaţa bună” – cu toate problemele sociale, economice, ecologice, infrastructurale – într-un oraş ca Bistriţa. Pe de o parte evenimentele, acţiunile si discursurile „sectorului cultural” pot stimula dezvoltarea unui urbanism participativ si incluziv. Pe de altă parte, în acelaşi timp, trebuie să fim consţienţi ca de foarte multe ori „sectorul cultural” prin tipul de evenimente convenţionale pe care îl promovează ratează şansa de a stimula cultura participării în rândul tinerilor. Vom încerca împreună cu invitaţii nostri să discutăm această relaţie dintre „cultura urbană”, „cultura tinerilor”, „sectorul cultural” şi „locuirea urbană” încercând să imaginăm şi să propunem fără a moraliza „lipsa de participare” însă, cum prea des se întâmplă, noi tipuri de evenimente, acţiuni, spaţii, comunităţi în cultura oraşului. E momentul să reconsiderăm dinamica urbană a centrelor şi periferiilor, a „provinciei”, a politicilor culturale şi patrimoniului urban – material şi imaterial, în termenii unor noi oportunităţi ce trebuie folosite creativ. Dar pentru aceasta trebuie să înţelegem care sunt aceste oportunităţi“, au transmis organizatorii.

Invitaţi:
Miki Branişte – manager cultural, cercetător în management şi politici culturale
Dan Coman – scriitor, profesor de filosofie şi ştiinţe sociale
Cornel Ban – conferenţiar universitar, cercetător în economie politică
Moderator:
Simion Pop, consultant cultural CCM, cercetător în antropologie socială

SPUNE-TI PAREREA