Abandonul deșeurilor în natură este o problemă care persistă în Bistrița-Năsăud, deși controalele și acțiunile de conștientizare au fost mai intense în ultima vreme. Valea Bârgăului, Valea Someșului, Valea Ilvelor, Valea Budacului și Valea Șieului sunte zone vizate, în permanență, de către inspectorii Corpului de Control al ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud. Amenzile pentru cei care aruncă gunoaie în natură sunt cuprinse între 10.000 și 20.000 lei pentru persoanele fizice, iar persoanele juridice riscă sancțiuni cuprinse între 50.000 și 70.000 lei.

Abandonul deșeurilor în natură este una dintre cele mai grave și periculoase încălcări ale legislației de mediu în vigoare.
Această formă de poluare reprezintă un grav pericol pentru sănătatea noastră, a tuturor și mai ales a copiilor noștri. Descompunerea parțială a acestor deșeuri abandonate afectează pânza freatică din jurul localităților și provoacă poluarea apei din fântâni, afectând totodată și fauna și vegetația.
Pentru a combate aceste încălcări ale legislației din domeniul mediului, inspectorii Corpului de Control al ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud au demarat, încă de la începutul acestui an, controale extinse în parteneriat cu Inspectoratul Județean de Poliție Bistrița-Năsăud și cu Inspectoratul de Jandarmi Bistrița-Năsăud pe Valea Bârgăului, Valea Someșului, Valea Ilvelor, Valea Budacului și Valea Șieului.
Atragem atenția că sancțiunile pentru abandonarea de deșeuri în natură sunt foarte mari, iar cei prinși în fapt riscă amenzi cuprinse între 10.000 și 20.000 lei pentru persoanele fizice, iar persoanele juridice riscă sancțiuni cuprinse între 50.000 și 70.000 lei.
Aceste acțiuni derulate în parteneriat cu instituțiile abilitate din județ vor continua pe tot parcursul acestui an pentru prevenirea și combaterea abandonului de deșeuri în natură.
Haideți să le punem pe toate la locul lor“, a transmis directorul ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud, Cristian Marius Niculae.

SPUNE-TI PAREREA