Mihai Ban, alături de copilotul său Cătălin Ștefan Ion (Cheloo), dar și alți doi bistrițeni, Iacob Buhai și Tudor Turdean, și-au văzut visul cu ochii după ce au terminat azi raliul Dakar, cea mai tare competiție de acest gen din lume.

Mihai Ban și Cheloo au reprezentat clubul Transilvania Rally Team, cu un Hummer modificat, cumpărat din Cehia, în timp ce Buhai și Turdean au concurat cu o Toyota Hillux.

Mihai Ban și Ștefan Ion au terminat pe locul 54 la general și Buhai cu Turdean au fost pe 58 din 72 de echipaje auto, câte au trecut linia de sosire, după ce la start au fost 89. Cei trei bistrițeni, alături de Chelloo, sunt primii români care au participat vreodată la Dakar și au reușit să și ajungă la linia de finish. Ei au intrat în competiție cu peste 400 de vehicule înscrise și au străbătut 8.375 km.

Raliul a fost câștigat de quatarezul Nasser Al- Attiah de la Toyota Gazoo racing, urmat de francezul Sebastian Loeb de la Bahrain Raid Extreme și sauditul Yazeed Al Radji de la Overdrive Toyota.

Raliul Dakar este o competiție automobilistică și de motociclism off-road de tip rally raid organizată de Amaury Sport Organization (ASO). Majoritatea curselor începând cu ediția de debut s-au desfășurat pe traseul Paris – Franța, Dakar – Senegal dar din cauza amenințărilor teroriste din Mauritania din 2008, raliul s-a mutat în începând cu ediția din 2009, iar începând cu ediția din 2020 s-a mutat în Arabia Saudită.

În 2009, România urma sa fie reprezentată la Raliul Dakar de un echipaj la clasa auto, Team Dakar Romania, format din Gabriel Nicolae si Liviu Stan, si de patru piloti la clasa moto, Emanuel Gyenes, Marcel Butuza, Romeo Duicu si Alexandru Garbacea. Dar ediția din acel an a fost anulată din cauza atentatelor teroriste și s-a disputant doar un concurs European de consolare, care a trecut și prin România.

Despre parcursul celor patru bistrițeni, pe toată perioada concursului, puteți citi mai mutle pe sportulbistritean.ro.

Citește și:

Bistrițeanul Mihai Ban și Cheloo, prima echipă 100% românească la raliul de la Dakar 2022. Destindere la iUmor înainte de a pleca în aventura vieții lor

SPUNE-TI PAREREA