O afacere smart incepe cu gestionarea inteligenta a site-urilor web. In zilele noastre prezenta pe Internet a companiei dvs. este practic la fel de importanta ca prezenta dvs. fizica, iar site-ul dvs. web serveste drept reprezentare formala sau afacerea dvs. online. La fel ca multe alte companii de renume, este posibil sa  aveti website-ul construit pe WordPress, cel mai popular sistem de gestionare a continutului (CMS) de site-uri web din lume si utilizat de peste 42% din website-urile existente. Cu toate acestea, crearea unui website WordPress necesita un pachet de mentenanta WordPress pe termen lung dar si un serviciu de gazduire specializat care sa ofere garantia performantelor. Cu siguranta nu va doriti sa fiti unul dintre proprietarii de website-uri care invata aceasta lectie intr-un mod dificil.

De ce WordPress?

WordPress este relativ usor de configurat, cu multe optiuni personalizabile, pluginuri, teme si alte optiuni atragatoare. Aceste caracteristici fac ca WordPress sa devina o platforma populara atat pentru cei care doresc sa isi construiasca singuri un website, cat si pentru dezvoltatorii web avansati.

Cu peste 50.000 de pluginuri si mii de optiuni de teme, WordPress este potrivit pentru a satisface nevoile diverselor organizatii si a diverselor scenariilor de utilizare – de la intreprinderi mici, la organizatii non-profit, asociatii, start-up-uri si mari corporatii.

Odata configurat corect, WordPress este relativ usor de utilizat ca platforma de publicare web. Acest lucru reprezinta un beneficiu pentru proprietarii de afaceri si profesionistii din marketing/ comunicatii care doresc sa publice eficient continut web fara a fi nevoie sa stie multe despre tehnologia din backend. WordPress permite  gestionarea cu ajutorul utilizatorilor cu diferite niveluri de permisiuni. Pastreaza si un istoric al continutului publicat, astfel incat faciliteaza controlul asupra persoanelor care pot accesa functiile importante ale site-ului si revenirea facila la modificarile anterioare.

WordPress este raspandit pe scara larga, acceptand multe instrumente terte iar daca aveti nevoie de ajutor profesional pentru dezvoltare sau mentenanta, nu este prea dificil. Aceste caracteristici vin in contrast cu alte platforme de gestionare a continutului care pot avea optiuni de integrare mai limitate si in care suportul profesional este mai putin prezent, fiind adesea inclus intr-un pachet premium contra cost.

Cu atatea calitati atragatoare, nu este de mirare ca WordPress a evoluat in cea mai populara platforma de gestionare a continutului de pe web. Insa aceasta popularitate inseamna  ca proprietarii de site-uri web WordPress trebuie sa fie mai vigilenti cu mentenanta a site-ului pentru ca acesta sa continue sa functioneze corect.

 

De ce aveti nevoie de un pachet de mentenanta WordPress?

In ciuda simplitatii si usurintei sale de utilizare, WordPress este un sistem destul de sofisticat, bazat pe baze de date, cu o multime de cod sursa de baza. Realitatea este ca WordPress necesita o intretinere consecventa pentru a ramane stabil, sigur si in stare buna de functionare, ca orice alt software. Iata in continuare cateva motive bune pentru care sa alegeti un pachet de mentenanta WordPress:

1. Virusi, hackeri si roboti

Datorita popularitatii sale, WordPress este o tinta obisnuita pentru hackeri, virusi, roboti si alti actori rau-intentionati din spatiul cibernetic. Imaginati-va ca intr-o zi website-ul dvs. ar disparea complet, ca hackerii preiau controlul acestuia, ca va deterioreaza site-ul, afectand grav marca si reputatia companiei dvs. Din fericire, majoritatea acestor probleme de securitate pot fi solutionate prin simpla actualizare a site-ului dvs. web.

2. Mentinerea unui website actualizat reprezinta prima sa linie de aparare

WordPress primeste in mod constant noi actualizari. De obicei acestea sunt actualizari de versiuni noi, care imbunatatesc securitatea si performanta platformei. Pentru a va asigura ca site-ul dvs. WordPress ramane securizat, acesta necesita o intretinere consecventa a codului de baza, precum si a tuturor pluginurilor utilizate.

Datele arata ca cele mai frecvente cauze pentru care unele website-uri WordPress devin tinta unui atac sunt:

 • vulnerabilitarile pluginurilor si temelor,
 • configurarile gresite, si
 • lipsa de mentenanta din partea webmasterilor care nu au actualizat sistemul de gestionare a continutului, temele si pluginurile

Actualizand in mod obisnuit site-ul dvs. WordPress si toate pluginurile, va asigurati ca site-ul dvs. are aplicate cele mai recente patch-uri de securitate. Veti reduce astfel in mod semnificativ vulnerabilitatea la atacuri obisnuite. Ignorati aceste actualizari si o veti face pe propriul dvs. risc.

3. Un website corect intretinut = O buna experienta a utilizatorilor

In afara de consideratiile de securitate, luati in calcul, de asemenea, ca majoritatea site-urilor WordPress utilizeaza pluginuri care sunt produse si intretinute de furnizori terti. In functie de cat de vigilent este dezvoltatorul de pluginuri cu actualizarile sale, pot aparea probleme de compatibilitate cu fiecare noua actualizare WordPress. Iata un motiv in plus pentru a mentine nucleul WordPress actualizat la cea mai recenta versiune, impreuna cu actualizarea tuturor pluginurilor.

Testati functionalitatile cu fiecare actualizare pentru a va asigura ca totul functioneaza cum trebuie, ca performanta nu este afectata si ca nu va avea un impact negativ asupra utilizatorilor.

In calitate de proprietar al site-ului, doriti sa oferiti utilizatorilor o experienta de utilizare pozitiva. Site-urile slab intretinute, cu linkuri nefunctionale, erori si avertismente sau timp lent de incarcare, vor pune la incercare rabdarea vizitatorilor care sunt obisnuiti cu serviciile de Internet rapide. Clientii vor avea mai putina incredere in site-ul dvs. si vor avea mai putine sanse sa interactioneze cu afacerea dvs. daca site-ul dvs. pare neprofesionist sau nesigur, oricare dintre acestea putand fi produsul secundar nedorit al unui site slab intretinut.

Un pachet de mentenanta WordPress (un exemplu aici) este cel mai important pas pe care il puteti face pentru a va asigura ca vizitatorii dvs. pleaca de pe website cu o impresie pozitiva a organizatiei dvs.

4. Un plan de gazduire web nu este (in mod necesar) un plan de mentenanta WordPress

Fiecare site web WordPress are nevoie de gazduire  iar planurile de gazduire web vin in toate formele si dimensiunile – de la gazduire partajata cu buget redus, la servere dedicate complet gestionate si planuri VPS de mare putere.

De obicei, aceste planuri vin cu un anumit nivel de intretinere si administrare de la gazda (cu exceptia cazului in care sunteti responsabil pentru administrarea completa a propriului server). Aceasta poate include corectii software de rutina si upgrade-uri sau monitorizare firewall. Cu toate acestea, ceea ce este important de inteles este ca „intretinerea” serverului / mediului de gazduire este un set separat de sarcini fata de intretinerea site-ului dvs. WordPress.

In general, gazda NU efectueaza intretinere specifica WordPress pentru a va mentine site-ul actualizat. Lucruri precum actualizarile versiunii de baza WP, actualizarile de pluginuri si teme, personalizari, depanare si testarea asigurarii calitatii trebuie efectuate separat.

Exista unele planuri specializate care grupeaza gazduirea web si mentenanta impreuna care in general includ:

 • gazduire WordPress
 • servicii de staging & clonare website (pentru testarea noilor functionalitati)
 • identificare si protectie antimalware in timp real cu Imunify
 • intretinere gratuita website
 • business email
 • functionalitate motor cautare avansat Elasticsearch pentru magazine online construite pe WordPress cu ajutorul pluginului WooCommerce
 • backup pentru siguranta datelor dvs.
 • platforma hardware de ultima generatie

5. Factori care nu tin de WordPress

Vorbind despre gazduire web, este important sa stiti ca standardele pentru tehnologiile de baza pe care opereaza WordPress (cum ar fi PHP si MySQL) sunt  supuse modificarilor. Acesta este un alt motiv pentru care doriti sa actualizati versiunea WordPress pe site-ul dvs.

De exemplu, daca rulati WordPress utilizand o versiune veche de PHP sau MySQL  sau daca nu ati aplicat patch-urile de securitate corespunzatoare, atunci mediul dvs. de gazduire poate deveni incompatibil cu WordPress si site-ul dvs. poate inceta sa ruleze. Sau,   ar putea continua sa ruleze, dar cu o serie de vulnerabilitati de securitate de care este posibil sa nu fiti constient.

6. Personalizari si locuri greu accesibile

Site-urile web WordPress pot varia foarte mult, nu numai in ceea ce priveste aspectul, ci si in ceea ce priveste setup-ul si configurarea. Foarte putine site-uri web WordPress dezvoltate profesionist sunt disponibile cu o configurare generica „out of the box”.

Mai degraba, majoritatea site-urilor web WordPress sunt o combinatie de plugin-uri terte, teme si diverse configuratii ale acestora. Fiecare site web WordPress este de obicei personalizat in continuare pentru a satisface nevoile unice ale fiecarei organizatii.

Chiar daca WordPress faciliteaza foarte mult pentru utilizatorii generali sa actualizeze continutul de baza (postari de blog, evenimente, comunicate de presa sau alt continut de pagina), vine inevitabil momentul in care veti avea nevoie de asistenta unui dezvoltator WordPress. In cele din urma, veti dori (sau va trebui) sa schimbati ceva din backend, cum ar fi un formular de contact sau o personalizare a unei teme sau a unui sablon de pagina, practic orice implica codul sursa.

In aceste cazuri, veti dori sa va asigurati ca aveti o resursa de incredere pentru a face aceste ajustari pentru dvs. si in aceasta situatie un pachet mentenanta WordPress va poate usura viata si va poate ajuta sa va imbunatatiti prezenta pe web.

7. A astepta sa se intample o urgenta nu este un plan

Mentenanta preventiva este cea mai buna aparare pentru a preveni orice surpriza nefericita cu site-ul dvs. web si pentru a-l mentine fara probleme de functionare.

Dar chiar si in ciuda eforturilor depuse, pot aparea probleme neprevazute, cum ar fi erori sau intreruperi. Iar atunci cand se intampla acest lucru, veti dori sa aveti o resursa dedicata, fiabila, care sa fie gata sa actioneze in numele dvs. si sa puna lucrurile in functiune cat de rapid posibil. Nu veti dori sa asteptati sau sa fiti nevoit sa cautati o companie care ofera servicii de intretinere website WordPress, iar in acest timp vizitatorii site-ului dvs. intampina probleme si reputatia dvs. sufera.

Lasarea lucrurilor la voia intamplarii fara un plan este cu siguranta o optiune, dar nu este una inteleapta. Asigurarea in timp util a unei solutii de asistenta adecvate este singura optiune responsabila pentru orice factor de decizie care doreste sa isi protejeze in mod fiabil marca si afacerea.

 

Ce ar trebui sa includa un pachet de mentenanta WordPress

Un pachet de mentenanta WordPress de calitate ar trebui sa abordeze in mod minim urmatoarele responsabilitati:

 • Actualizari regulate pentru cea mai recenta versiune WordPress, actualizari de pluginuri si testarea calitatii dupa fiecare actualizare.
 • Depanarea conflictelor sau erorilor de pe site-ul dvs. atunci cand apar (de exemplu, atunci cand instrumentele terta parte nu functioneaza impreuna).
 • Cele mai bune practici de securitate pentru a bloca potentialele amenintari inainte ca acestea sa apara, inclusiv monitorizarea continua si protectia impotriva spam-ului, a programelor malware, a autentificarilor neautorizate si a altor incercari malitioase. Aceasta include si securizarea corespunzatoare a site-ului dvs. cu un certificat SSL.
 • Copii de rezerva automate constante, in eventualitatea in care site-ul dvs. trebuie restaurat in caz de dezastru sau pierderi de date.
 • Un mediu de gazduire/server intretinut corespunzator, cu versiuni curente si sigure Apache (sau alt server web), PHP si MySQL, certificate SSL configurate corespunzator, firewall de securitate si alte bune practici pentru intretinerea serverului.
 • Optimizarea performantei, pentru a va asigura ca site-ul dvs. WordPress este configurat pentru performante optime. Utilizarea unor bune practici, precum stocarea in cache a paginilor si comprimarea imaginilor. La urma urmei, un site web rapid nu este important doar pentru utilizatori, ci poate afecta si performanta cautarii.
 • O resursa dedicata care este familiarizata cu site-ul, are acces la toate documentatiile si permisiunile administrative necesare si care isi poate asuma responsabilitatea pentru intretinerea si, daca este necesar, restaurarea site-ului, raspunzand in acelasi timp la cereri cand este necesar, si in timp util.
 • In cele din urma, planul trebuie sa fie proactiv si sa ofere indrumari permanente si continue pentru a va proteja site-ul web si afacerea in mod continuu.

Fie ca va sustineti singur propriul site WordPress, fie ca aveti un administrator intern sau ca utilizati serviciile unui furnizor extern de servicii de mentenanta WordPress, cheia este sa aveti un plan pentru a va mentine site-ul in stare buna de functionare. Acesta este fundamentul pentru mentinerea unui site web care este atat profesional, cat si durabil, iar linistea sufleteasca care vine cu existenta unui plan solid este inestimabila.

Ati investit mult pentru a va proiecta site-ul web, a genera continut si a-l pune in functiune corect. Merita investitia de a-l pastra in continuare astfel.

 

 

SPUNE-TI PAREREA