Constipația la bebeluși și la copii reprezintă o problemă destul de des întâlnită, aceștia prezentând de regulă scaune tari și uscate acompaniate uneori și de durere de stomac.

Cauzele cele mai frecvente ale constipației includ schimbarea dietei și învățarea mersului la toaletă, fiindcă pruncul poate amâna nevoia de defecare din simpla frică de a o folosi.

Vestea buna este însă că majoritatea cazurilor de constipație la bebeluși sunt temporare și pot fi ameliorate și prevenite pe viitor prin simple schimbări ale stilului de viață. Printre acestea axarea pe diete bogate în fructe și legume care au conținut ridicat de fibre și consumul corespunzător de apă.

Chiar dacă simptomele constipației la bebeluși și copii nu diferă cu mult față de ale adulților, diferența principală este că juniorii nu pot transmite verbal felul în care se simt. De aceea, trebuie să fiți atenți la scaun și la orice alte abateri de la normal.

În cazul bebelușilor, constipația poate apărea odată cu introducerea alimentelor solide și se poate manifesta prin scaune uscate și tari sau plânset în timpul defecării. La copiii un pic mai mari, constipația se poate manifesta prin scaune rare și dureri abdominale, cele din urmă putând fi menționate uneori, în funcție de vârsta puiului.

Cele mai multe cazuri de constipație au cauze temporare și nu reprezintă o problemă serioasa însă nu e mereu așa. Uneori, constipația are cauze mai severe cum ar fi probleme nervoase sau structurale ale intestinului gros. De aceea, este recomandată apelarea la un consult specializat, mai ales dacă problema persistă sau este acompaniată de alte simptome.

Pentru cazurile ușoare însă, în continuarea acestui articol vom menționa câteva metode de a trata constipația temporară, pentru ca pruncul să revină la forma lui energică și veselă cât mai curând posibil.

3 metode de a trata constipația la bebeluși și copii

De la dietă la exerciții și chiar tratament medicamentos, toate acestea pot ajuta la ameliorarea constipației și la prevenirea ei pe viitor.

Dieta

Pentru a face scaunul mai ușor de eliminat se poate crește consumul zilnic de lichide nelactate și fibră. Aceasta poate mări și schimba consistența scaunului și îl poate face mai moale, ceea ce ajută la mișcarea mai rapidă a acestuia prin intestin și la menținerea unei eliminări regulate.

Axarea pe lichide nelactate reprezintă un alt element cheie; nou-născuții, bebelușii și copiii tind să prezinte un risc mult mai mare de constipație din cauza lactatelor din cauza potențialei sensibilități la proteinele găsite în laptele de vacă.

Un studiu publicat în 2013 [1] a evidențiat faptul că 9 din 13 copii au prezentat ameliorare a constipației atunci când laptele de vaca a fost înlocuit cu laptele de soia.

Exerciții și activitate fizică

Trebuie să vă asigurați că juniorul este activ și că se joacă minim 30 – 60 de minute pe zi, fiindcă mișcarea corpului ajută și la tranzitul bolului alimentar prin intestin. Mișcarea rapidă a bolului alimentar prin intestin limitează cantitatea de apă care poate fi absorbită din el de către corp, ceea ce previne întărirea acestuia.

Tot din acest motiv, inactivitatea și sedentarismul sunt alte multiple cauze care pot duce la apariția constipației.

Apelarea la medic

Dacă toate celelalte metode nu au efectul dorit sau dacă problema constipației devine cronică, atunci medicul specialist poate recomanda tratament medicamentos specific. Ca și cu orice alt medicament, respectarea cu strictețe a dozajului și a planului de tratament este esențială.

Deoarece poate trece mult timp până când această problemă poate fi observată, constipația trebuie anunțată medicului de familie, acesta putând determina cauza exactă și tratamentul cel mai eficient pentru fiecare caz în parte.

Referințe:

  1. Crowley, Elesa T, et al. “Does Milk Cause Constipation? A Crossover Dietary Trial.” Nutrients, MDPI, 22 Jan. 2013, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3571647/.

SPUNE-TI PAREREA