Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, a stârnit revoltă după ce a făcut mai multe afirmații despre canoanele bisericești care au fost considerate ofensatoare de către o parte din populație.

El a afirmat că nu trebuie spălate rufele în timpul praznicului Bobotezei, din decenţă şi respect faţă de apa sfinţită. El a mai precizat că în perioada „neputinţei lunare”, femeia nu poate lua nici Aghiasmă, nici anafură, menţionând că poate lua apa sfinţită trei zile după această perioadă.

„În perioada neputinţei femeii nu poate lua nici Aghiasmă, nici anafură, nici măcar Aghiasmă Mică, darămite Aghiasmă Mare. Dar dacă are perioada în timpul sărbătorii Bobotezei, coincide cu cele opt zile, ea nu poate lua Aghiasmă. Trebuie să compensăm, Dumnezeu întotdeauna compensează, se ia trei zile după această perioadă, Aghiasmă Mare, pentru că în perioada aceasta s-a rugat, poate a venit şi la Biserică, că nu e interzis femeilor care au neputinţa aceasta firească lunară să vină la biserică, să nu meargă spre altar, să nu sărute Sfintele icoane, să nu ia Aghiasmă şi anafură. Dar la biserică poţi să vii, că nu este interzis să te rogi”, a transmis ÎPS Teodosie.

Preotul din Lușca, orașul Năsăud, Crin-Triandafil Theodorescu, a scris opinia lui despre acest subiect, pe pagina sa de facebook.

„Cică e mare tărășenie legată de menstruația la ortodocși. Hop și eu cu completarea mea la subiect.
Eram în oraș, eram în reverendă, veneam sau mergeam undeva, că așa-i stă bine călătorului, cu drumul îi stă bine (tocmai am căzut de acord cu doamna Silvia Chiosea că asta e cea mai pură definiție a creștinului, ”călătorul căruia îi stă bine cu drumul!”), eram în oraș deci și deodată notificare pe telefon, mă uit, soția; ”intră urgent într-o farmacie și cumpără un pachet de tampoane, dar urgent!” Intru în panică, așa cum fac bărbații când nu înțeleg ceva din femeie, dau năvală în prima farmacie, zi de joi, târg în Năsăud, plin cu vârf și îndesat, oraș mic, salut jovial în stânga și în dreapta, mă așez geometric la coada unei coade, îmi vine rândul, mă aplec conspirativ la urechea farmacistei (cu aerul unui James Bond purtător de secrete nucleare) și-i șoptesc, doamnă dragă, dați-mi un pachet de tampoane, dar vă rog, discret….discret… Ea îmi zâmbește politicos, sigur zice, se duce câțiva metri spre raftul cu produse și de-acolo, cu o voce de tunet, părinte, ce fel de tampoane doriți, de zi sau de noapte? În farmacie se face brusc tăcere, toate privirile se înfig în mine ca într-o insectă într-un insectar, respir adânc, trăiesc momentul ca pe o scenă de Oscar, și zic păi acum chiar că nu mai contează, dați-mi de care-or fi!
Ce vreau să zic?
Vreau să zic că iubire, iubire, iubire.
Și atunci toate vor avea un sens, un drum și-o înțelegere. Toate“, a scris preotul.

SPUNE-TI PAREREA