Cultura bulgară este similară din multe puncte de vedere cu ce română, iar gastronomia nu face excepție. Sarmalele pot fi întâlnite și în meniurile de la sud de Dunăre, la fel și plăcintele cu brânză sau cașcavalul pane.
Totodată, influențele grecești și turcești și-au pus considerabil amprenta asupra bucătăriei bulgare. Așa se face că veți găsi în meniuri kebabul, cafeaua turcească, musaca, baklava sau pilaful.

Cu toate acestea, acest popor balcanic și-a dezvoltat o individualitate puternic conturată, care se regăsește în ficare farfurie, pentru cei care vor să o descopere.

Iată recomandările noastre pentru pentru preparate pe care să le încerci în cadrul unui sejur in Bulgaria:

Salata Shopska poartă cu sine influențele mediteraneene ale grecilor. Combinația de legume crude de vară (roșii, castraveți, ceapă) și brânză este mereu un succes, mai ales în timpul sezonului estival, cânt toate legumele sunt proaspete.

Tarator este una dintre supele emblematice ale bucătăriei bulgare. Iaurt, usturoi, castraveți, mărar și oțet sunt cele 5 ingrediente care intră în această supă care se servește rece. Poate fi doar felul principal sau poate constitui o masă în sine.

Meshana Skara este raiul iubitorilor de carne la grătar. Aces mix de preparate la grill conține kebapche (un fel de mici din carne de porc), frigărui, kyufte (chiftele) și grătar de porc. Se servește cu cartofi sau legume la grătar și este o masă consistentă.

Shkembe este practic o ciorbă de burtă, la care bulgării adaugă și fulgi de ardei iute. Este vestită ca leac antimahmureală și se poate consuma chiar și la micul dejun.

Banitsa este un foietaj cu ouă și brânză. Practic acest produs de patiserie este un mic dejun în sine, care, deși este bogat în calorii, este sănătos, deoarece se prepară la cuptor.

Lyutenitsa este zacusca bulgarilor. Are la bază ardeii copți, la care se adaugă roșii, usturoi, ceapă și chimion. Se consumă de preferință pe pâine prăjită și este considerată o delicatesă.

Printsesa se crede că este un sandviș cu origini încă de pe vremea tracilor. Pe felia de pâine se așează ouă, cașcaval și carne tocată. Sanvișul se gătește la cuptor și se servește ca atare sau cu maioneză și ketchup.

Turshia este un mix de murături de origine persană. În borcane poți găsi o combinație de castraveți, gogonele, varză, ceapă, gogoșari, conopidă, morcovi sau usturoi. Legumele sunt murate în oțet, zahăr și saramură.

Iar murăturile de care v-am vorbit se potrivesc de minune cu lukanka, un cârnat de porc tradițional. Lukanka este condimentat cu sare, piper și chimion și este prezervat prin uscare. Deși s-ar putea să fiți nevoiți să vă abateți de la restaurantul hotelului pentru a gusta acest preparat.

Iată de ce un sejur Bulgaria All Inclusive poate fi opțiunea ideală pentru un concediu delicios, aproape de casă. Vă dorim călătorie plăcută!

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentTestele rapide antigen se vor putea face și la medicii de familie
Articolul urmatorCum va fi vremea de Revelion
A absolvit Universitatea „Babeș Bolyai“ din Cluj-Napoca, Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, secția Jurnalism. A lucrat, în trecut, la ziarul Adevărul. Din 2009, este fondator și redactor la Observator BN.

SPUNE-TI PAREREA