Se împlinesc 32 de ani de la Revoluția din 1989, când românii au cerut și au câștigat libertate. Cu ocazia Zilei Victoriei Revoluției Române și a Libertății, în Bistrița-Năsăud vor avea loc următoarele evenimente:

 • În data de 21 decembrie 2021, ceremonialul militar și religios cu depunerea coroanei la mormântul Eroului Martir Ioan Sabău la Cimitirul localităţii Brăteni (Sânmihaiu de Cîmpie), de la ora 12:00.
 • În data de 22 decembrie 2021, ceremonia militară și religioasă, de la ora 12:00, la Monumentul Revolutiei din Piața Petru Rareș.
  Activitatea se va desfășura respectând normele impuse de legislația referitoare la starea de alertă.

1 COMENTARIU

 1. Motto:
  “O revoluţie e întotdeauna începută de naivi, continuată de intriganţi şi exploatată de escroci”.
  (Paul Bourget)
  Revoluția Română din Decembrie 1989, reprezintă un eveniment crucial in istoria contemporană a României, la care bistrițenii au fost participanti activi . Incă din dimineața zilei de 22 Decembrie 1989, au iesit in fata fostului comitet judetean PCR, din piata Petru Rares peste 10.000 de bistriţeni din Fabrica Mecanică şi apoi din alte fabrici din zona industrială, riscându-si viaţa şi libertatea, într-un moment în care nu se ştia dacă regimul Ceauşescu va cădea, sau dacă se va trage sau nu la Bistriţa.
  Aici pe esplanada din fata Prefecturii a existat până in decembrie 2018, o troită dedicată Revoluției Române din Decembrie 1989, pe care niste indivizi fără ratiune, au mutat-o in cimitirul de pe strada Tărpiului. In decembrie, 2019 la împlinirea a 30 de ani de la Revoluția Română in fata Prefecturii din Piata Petru Rares, a fost dezvelit un PIETROI ascuns între boscheti, care nu poate inlocui CRUCEA.
  Având in vedere că Judetul Bistrița-Năsăud are revolutionari si chiar eroii săi, în cadrul Revoluției din decembrie 1989 troita era mai potrivită pentru comemorare. Este vorba despre eroii: Ioan Sabău, Cristian Bucur și Leontina Bânciu, trei martiri ai județului , care s-au jertfit pentru libertate în decembrie 1989, insa nu la Bistrita, ci in alte locuri din tara. In memoria acestora ar trebui reamplasată Troita Revolutiei in Piata Petru Rares din Bistrita, iar pe soclul acesteia să fie trecute numele celor trei eroi spre vesnică amintire.

SPUNE-TI PAREREA