După ce, luni de zile, bistrițenii au fost primiți pentru urgențe într-o secție improvizată, cât timp s-a renovat noul UPU, au acum un nou loc în care se pot adresa medicilor de la Spitalul Județean de Urgență Bistrița pentru cazuri medicale care nu suportă amânare. Noua Unitate de Primire Urgențe a fost renovată și recepționată în acest weekend, în prezența ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, fiind prezent și ministrul Apărării Naționale, Vasile Dâncu.

De asemenea, la eveniment au fost invitați să participe rectorul Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş – prof. dr. Leonard Azamfirei, decanul Facultăţii de Medicină din Târgu Mureş, prof. univ. dr. Ovidiu Cotoi, prof. dr. Ștefan Florian – medic primar neurochirurg, Medic Şef Secţie Neurochirurgie Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj fostul ministru al Sănătăţii – dr. Patriciu Achimaş- Cadariu.

La inagurarea găzduită și moderată de președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, au luat parteși prefectul Stelian Dolha, primarul Bistriței, Ioan Turc, primarii orașelor Beclean și Năsăud, Nicolae Moldovan, respectiv Dorin Vlașin, deputații PSD, Daniel Suciu și Bogdan Ivan, senatorul Ioan Deneș.

Noul UPU va fi funcțional până de Crăciun. Pentru dotarea secției s-au achiziționat 85 de echipamente medicale. Executantul lucrării a fost asocierea Depisto Star Gheorgheni – GB Indco București iar valoarea contractului a fost de aproximativ 4,2 milioane de euro, fonduri europene prin POR și cofinanțare din bugetul județului.

Cea mai nouă și modernă Unitate de Primiri Urgențe-SMURD din țară, și-a deschis porțile la Bistrița-Năsăud.
Cu o suprafață totală de 2.000 de metri pătrați [față de 280 mp, cât a fost în vechiul UPU] și aparatură de ultimă generație, noul UPU este una dintre cele mai importante investiții în sănătate.
Alături de Heliportul de la Spitalul Județean de Urgență Bistrița, prin puterea și pregătirea cadrelor medicale, sunt un motor al sănătății ce funcționează neîncetat pentru oamenii din județul nostru și nu numai.
Așadar, noul UPU, care este legat de Heliport prin două lifturi de mare viteză, va reduce semnificativ timpii de așteptare, va facilita accesul persoanelor cu dizabilități, prin crearea infrastructurii necesare [lift, rampe de acces] și va crește calitatea actului medical.
Felicitări, Gabriel Lazany pentru gestionarea proiectului și pentru tot ceea ce faci pentru oameni.
MULȚUMIM tuturor cadrelor medicale, fără de care toate aceste lucrări și dotări ultramoderne, nu ar avea cu adevărat utilitate.
Nu în ultimul rând, doresc să-i mulțumesc Ministrului Sănătății, Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, pentru prezența la acest eveniment important și sprijinul constant, Rectorului Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” Târgu Mureș- Prof. Univ. dr. Azamfirei Leonard, Ministrului Apărării Naționale, Prof. Univ. Dr. Vasile Sebastian Dîncu, Prof. Univ. Dr. Băciuț Grigore, Prof. Univ. Dr. Patriciu Achimaş-Cadariu pentru participare și planurile de colaborare care se vor transforma-n fapte și tuturor celor prezenți.
Continuăm să punem sănătatea pe primul loc!“, a transmis Radu Moldovan, cu această ocazie.

Sursă foto: facebook Emil Radu Moldovan

SPUNE-TI PAREREA