Un spectacol de datini și obiceiuri intitulat „La Maria-n Șezătoare” va avea loc duminică, 19 decembrie, de la ora 17.30, la Palatul Culturii din Bistrița, organizat de instituția menționată și Primăria Municipiului Bistrița. Invitat de onoare al acestui eveniment este artistul Grigore Leșe. Accesul se face pe bază de bilet care costă 20 de lei.

„În cadrul acestui eveniment, Ansamblul Profesionist „Cununa de pe Someș”, va aduce în fața publicului bistrițean, un obicei important în viaţa socială a satului și anume, Șezătoarea. Șezătorile încep toamna târziu, după ce se termină toate muncile câmpului, țin toată perioada Postului Crăciunului și se continuă în Câșlegi, până în preajma începerii muncilor de primăvară. În general, acestea sunt mixte, formate din fete, neveste, femei bătrâne și feciori, dând prilejul fetelor să învețe multe lucruri de la cele mai în vârstă. Șezătoarea are, așadar, o valoare de inițiere și e organizată pe grupuri de case mai apropiate.
În șezătoare munca este îmbinată cu petrecerea, deoarece aici se spun noutățile satului, snoave, povești, ghicitori, se cântă, se practică diferite jocuri tradiționale, iar de cele mai multe ori se termină cu joc“, a transmis palatul Culturii.

Din distribuție fac parte:
Maria Buzilă
Maria Creța
Marian Predescu
Florina Bălan
Larisa Bozbici
Lenuța Filipoi
Marius Palage
Angelica Pinti
Mădălina Oltean
Paul Ban
Cristina Livia Scurtu
Teodora Florea
Dorin Rus
Conducerea muzicală: Anghel Urs
Coregrafia: Teodor Pușcaș
Consultant artistic: Alexandru Uiuiu
Regia artistică: Bianca Simionca

SPUNE-TI PAREREA