Casele din chirpici, cunoscute și sub numele de case din paiantă, sunt variantele rudimentare de construire mai ales pentru imobilele de la țară. Totuși, în ciuda faptului că sunt realizate din lut și agregat vegetal (paie), aceste construcții au o oarecare rezistență, care se poate păstra. Dacă ai primit moștenire o casă din paiantă sau ai cumpărat una și vrei să o renovezi, iată ce ar trebui să faci:

Tencuiește pereții

Pentru că nu vei putea face modificări la nivel structural, un mod bun de a renova o locuință este acela de a interveni la nivelul fețelor văzute. Astfel, pereții pot fi cimentați, pentru a le oferi rezistență și pentru a stopa făinarea lutului, așa că vei avea nevoie de câțiva saci de ciment. Cimentarea ar trebui să aibă în vedere și o armare a suprafeței; în acest sens, poți folosi o plasă pe care să o fixezi foarte bine pe suprafața peretelui. În acest fel vei asigura stabilitatea și aderența cimentului, dar și reușita renovării la nivel de ziduri. 

Realizează sistemul pluvial

Dacă lipsește, ar fi indicat să îl realizezi, deoarece sistemul pluvial are un rol funcțional deosebit de important. Jgheaburile și burlanele sunt folosite pentru a colecta apa ce provine din ploi sau topirea zăpezilor, dar pentru aceasta vei avea nevoie de o dimensionare corectă a sistemului de colectare. 

Jgheaburile trebuie să fie etanșe, iar burlanele trebuie să fie continue de-a lungul pereților, coborând cu o prelungire de tip cot la nivelul terasei exterioare. De asemenea, este nevoie de o deviere spre rigolele de scurgere, astfel încât apa să nu se absoarbă în pământ ci să se scurgă la o oarecare distanță de locuință.

Hidroizolează soclul

Casele din paiantă nu au o fundație efectivă, din beton, așa cum știm în prezent că sunt construite locuințele. În general, aceste case au o centură de tip soclu, pe care au fost lăsate să iasă „mustățile“ de armătură, astfel încât cu ajutorul lor să se realizeze pereții. La nivel de sâmburi de îmbinare ai pereților cel mai adesea erau folosiți capriori din lemn, drept pentru care structura poate fi în pericol în ceea ce privește infiltrațiile de apă.

Pentru a proteja casa de efectele apei ce se poate infiltra în structura de chirpici este necesară o hidroizolare la nivelul soclului. Aceasta poate fi făcută cu ajutorul unei săpături de-a lungul soclului, la câțiva centimetri adâncime, pentru a acoperi mai apoi zona de fundație cu o membrană izolatoare.

De cele mai multe ori în aceste cazuri este folosit bitumul, fiindcă poate proteja zona de infiltrațiile de apă. Totuși, poți folosi și hidroizolații polimerice lichide, dacă substratul o permite. 

Schimbă tâmplăria casei

Casele din chirpici au de cele mai multe ori tâmplărie din lemn, așa că o idee bună de renovare este aceea de a înlocui acest sistem cu unul format din geamuri termopan. Va fi nevoie cel mai probabil și de intervenții la nivel de deschidere a golului pentru ferestre, tocmai pentru a putea permite fixarea sigură a tâmplăriei. 

Rosturile pot fi umplute ulterior cu spumă poliuretanică, material care expandează în volum și acoperă orice spațiu prin care s-ar putea face schimburi de temperatură cu exteriorul. Mai mult, ea oferă din rezistența sa întregii structuri. 

Aplică o tencuială la nivel exterior

Dacă ai cimentat și pereții de afară, poți face o izolație exterioară din punct de vedere termic și mai apoi poți aplica și o tencuială decorativă.

Toate aceste îmbunătățiri au rolul de a oferi casei tale un aspect deosebit, dar și de a-i prelungi durata de viață prin îmbunătățirile oferite de fiecare material în parte. Astfel, dacă vrei să renovezi o casă din chirpici, ar fi bine să știi că acest lucru este posibil și că mai mult decât atât, poți transforma o astfel de locuință într-o casă modernă, sigură și confortabilă. 

1 COMENTARIU

  1. vorbiti prostii!
    ciment, schimbat ferestrele cu termopan (plastic?), umplut cu spuma.
    Casa renovata dupa capul vostru nu mai respira si se instaleaza mucegaiul.

SPUNE-TI PAREREA