Necazul mai multor familii din comuna Chiochiș scoate la iveală un sistem birocratic bolnav în care predomină nepăsarea față de oamenii din mediul rural care au trudit luni de zile pentru a-și crește animalele, în speranța că le vor valorifica înainte de Sărbători. Oameni din trei sate au rămas acum fără posibilitatea de a-și vinde porcii înainte de Crăciun din cauza unor focare de pestă porcină descoperite în această iarnă.
Zonele afectate sunt cunoscute pentru tradiția de a crește și a comercializa porci, însă, anul acesta, proprietarii de animale su suferit pierderi enorme și nici nu pot fi despăgubiți din cauza unor aspecte birocratice absurde.
1500 de porci nu pot fi comercializați și zeci de animale moarte ori sacrificate nu vor mai fi despăgubite după ce mai multe focare de pestă porcină au fost descoperite în zonă. Primarul comunei, Vasile Silași, consideră că reglemnetările impuse de DSVSA sunt o batjocură la adresa crescătorilor de animale. De la momentul în care a murit primul porc și până la sosirea rezultatelor anchetei epidemiologice, celelalte animale care au pierit nu au mai fost incluse în schema de despăgubire. Mai multe de atât, unii proprietari de animale au fost amendați după câteva zile după ce li s-au sacrificat animalele. Primarul spune că va contesta aceste amenzi în instanță. Cei de la DSVSA susțin că porcii au fost mutați dintr-o exploatație în alta după descoperirea focarului, dar primarul spune că acest lucru nu este adevărat și că este o neînțelegere.
Cert este căm la ora actuală, sunt familii care au și câte 30 de porci în gospodărie și nu îi mai pot sacrifica decât pentru consum propriu. „Pierderea economică este mare pentru oameni. Dacă cei de la DSVSA ar fi mai indulgenți, ar putea da despăgubiri“, a spus primarul. Unii oameni au primit despăgubiri, dar aceste sume nu acoperă investiția și nici nu se compară cu câștigul pe care l-ar fi avut dacă ar fi valoroficat porcii de Sărbători. Însă majoritatea crescătorilor de animale vor rămâne cu pagube imense, suma de despăgubit pentru 1500 de porci fiind mult prea mare pentru a fi acceptată la capitolul despăgubiri. Pierderile sunt și de 10 000 de euro pentru unele familii.
Reamintim că, în data de 3 decembrie 2021, un focar de pestă porcină a fost confirmat într-o exploatație din Buza Cătun, comuna Chiochiș. S-a delimitat o zonă de protecție de 3 km în jurul focarului, care la rândul ei trebuie să fie într-o zonă de supraveghere cu o rază de 10 km. Localitățile aflate în zona de protecție fiind BUZA CĂTUN, MANIC și JIMBOR. Un alt focar a fost confirmat tot în Buza Cătun, în data de 8 decembrie, fiind delimitată aceeași zonă roșie în interiorul căreia oamenii nu mai au voie să își sacrifice animalele decât pentru consum propriu.