Drumul modernizat (24 km) Cociu – Mocod – Zagra a fost inaugurat azi în prezența lui Marcel Ioan Boloș, Directorul General ADR Nord-Vest. Lucrarea a fost executată de compania Frasinul care a turnat un tronson de drum inovativ, în premieră în România.
Este vorba de un strat de uzură din mixtură asfaltică BA16 rul 45/80+65, realizat prin parteneriat cu MOL Ungaria.

Prima pagina Stiri Actual
STIRIACTUALADMINISTRATIV
Premieră în România. Compania Frasinul va turna o mixtură asfaltică cu rezistență mai mare la trafic greu și chiar mai sigură pentru șoferi
De către Veronica Petruț -15 septembrie 20211678 0

Compania Frasinul va realiza, în Bistrița-Năsăud, un tronson de drum inovativ, în premieră în România. Reprezentanții firmei au anunțat că vor face o demonstrație timp de două zile, pe DJ 172, tronsonul DN 17 – Cociu – Mocod – Zagra (24 km).

Este vorba de un strat de uzură din mixtură asfaltică BA16 rul 45/80+65, realizat prin parteneriat cu MOL Ungaria.

 

Iată câteva dintre avantajele acestei mixturi:

– durată de viață cu 50% mai mare în comparație cu un strat de mixtură asfaltică convențional
– costuri de întreținere cu cca 30% mai mici
– caracteristici îmbunătățite la temperaturi scăzute și ridicate
– rezistență sporită la trafic greu
– performanțe comparabile cu drumurile asfaltate cu bitum din polimer de cea mai înaltă calitate
– distanța de frânare mai scurtă cu 5-10%, zgomot de rulare mai mici cu 2,5-3,0 dB

„Deschidem un nou tronson de #DrumBun, cel care leagă Cociu, de Mocod și de Zagra (DJ172). Sunt ~24 de km care schimbă radical “fața” localităților pe unde trece, este un exemplu de bună practică prin calitatea lucrărilor, dar și prin faptul că pe 1,8 km s-a turnat un strat de uzură din mixtură asfaltică inovativă.
O premieră în România, având o durată de viață cu 50% mai mare, în comparație cu unul convențional, costuri de întreținere cu 30% mai mici, rezistență la trafic greu, caracteristici îmbunătățite atât la temperaturi scăzute cât și la temperaturi ridicate, distanța de frânare mai scurtă cu 5-10%.
Mulțumim, domnului #Marcel_Ioan_Boloș, Directorul General ADR Nord-Vest, pentru sprijinul oferit echipei de la Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, în atragerea de fonduri europene, inclusiv acest tronson de drum.

Continuăm să facem lucruri bune, proiecte utile, inovative, care să dezvolte comunitățile și să demonstreze că orice este posibil și la noi acasă, dacă există implicare, muncă și drag de oameni.

#DeȘtiut despre Cociu-Mocod- Zagra (DJ172)
••• S-a realizat prin atragerea de fonduri europene, are o garanție de 72 de luni, iar lucrările au vizat și amenajare drumuri laterale existente (2.1 km), amenajare drumuri laterale noi (4.3 km), 25 de podețe laterale, 29 podețe tubulare transversale, 1 podeț prefabricat, lucrări de consolidare, zid de sprijin din beton, șanțuri, rigole, semnalizare rutieră (parapet de siguranță pe 3 km, indicatoare rutiere, borne, stâlpișori de ghidare, marcaje)“, a transmis președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan.

SPUNE-TI PAREREA