O casă modernă aduce întotdeauna în discuție elemente noi de amenajare, menite să schimbe în totalitate aspectul acesteia. Dintre toate camerele, dormitorul este zona care ar trebui să îți ofere cel mai mare grad de confort; uneori, însă confortul se exprimă chiar și la nivel vizual. În încercarea de a amenaja un dormitor modern, multe persoane fac o serie de greșeli, pe care ți le prezentăm în rândurile de mai jos, astfel încât tu să le poți evita.
Nu au un plan de amenajare bine definit
Pentru a realiza amenajarea unui dormitor modern ar trebui să ai o imagine aproximativă în minte. De aceea, poți folosi ca inspirație fotografii din cataloage de amenajări interioare sau articole de blog sau presă; la nevoie poți chiar să ceri ajutorul unui specialist în design interior.
Dormitorul este un spațiu pe care trebuie să îl amenajezi cu grijă, pentru că această cameră este prin definiție un spațiu în care vei avea nevoie de liniște și de odihnă și fiecare element pe care îl aduci în această cameră îți va influența starea ulterioară de confort.
Își mobilează excesiv dormitorul
Un aspect pe care ar trebui să îl ai și tu în vedere este mobilarea excesivă a acestei camere. Dormitorul nu este o încăpere cu trafic foarte mare, așa că ar trebui să optezi pentru mobilier cât mai simplist, minimalist, care să nu ocupe foarte mult loc. Poți opta pentru mobilier modular, care să te ajute să organizezi cât mai bine spațiul disponibil, păstrând doar lucrurile de care ai nevoie în dormitor.
Păstrează în această cameră doar un dulap pentru haine, noptierele și un pat generos și lasă locul rămas pentru mici elemente decorative sau pur și simplu liber pentru a circula.
Folosesc prost lumina
Fiecăruia dintre noi îi place lumina, însă nu ar trebui să confunzi dormitorul cu o cameră de zi. Dacă pentru living este nevoie de cât mai multă lumină și implicit de corpuri de iluminat cât mai variate și multe, pentru dormitor este suficient să ai la îndemână doar două surse de iluminat. O sursă va fi folosită pentru iluminare generală a camerei, sub forma unei aplice sau lustre, iar o altă sursă va fi individuală, locală, situată în vecinătatea patului, sub forma unei lămpi sau a unei lumini de veghe.
Dormitorul este spațiul în care te odihnești, în care dormi, așa că vei avea nevoie de o lumină caldă și liniștitoare, așa că este indicat să nu optezi pentru neoane sau lămpi care să îți perturbe starea de liniște.
Nu pun draperii
Stilul modern aduce din ce în ce mai mult în discuție ideea de simplitate, însă în cazul dormitoarelor, la nivel de ferestre, acest lucru este mai puțin aplicabil. Față de living, unde poți opta pentru lipsa draperiilor, în cazul dormitoarelor este imperios necesar ca acestea să existe. Vei avea nevoie de protecție împotriva luminii dimineața, mai ales dacă ai un apartament orientat spre răsăritul soarelui sau dacă acesta se află în cea mai mare parte a timpului în bătaia razelor solare.
Pentru dormitor poți alege draperii în culori cât mai simple, evitând pe cât posibil nuanțele puternice de roșu, portocaliu sau galben foarte aprins. Poți opta în schimb pentru verde, albastru, gri sau violet, având grijă la materialele folosite, astfel încât acestea să fie capabile să filtreze lumina.
Stilul modern al dormitoarelor nu înseamnă să supraaglomerezi camera în care ar trebui să îți găsești odihna și relaxarea. Din contră, dormitorul trebuie să fie cât mai aerisit, cât mai elegant și estetic, pentru ca tu să te poți bucura de tot confortul de care ai nevoie.