Trebuie să recunoaştem, când vine vorba de stil de amenajare există numeroase opţiuni. De le stilul clasic cu personalitate, la cel şarmant britanic şi modern autentic sau cel industrial expresiv, toate alternativele par tentante. Care este însă stilul pe care trebuie să îl abordezi şi cum selectezi corpurile care vor creiona ambientul? Acestea sunt două dileme la care vom încerca să găsim răspunsul.

Ce amenajare se poate aborda în funcţie de dimensiunea încăperii şi preferințele personale?

Primul aspect pe care trebuie să îl analizăm când alegem orientarea amenajării ține de spaţiu pe care îl avem la dispoziție şi pe care vrem să îl verificăm. Cu siguranță, într-un living redus ca dimensiune se va potrivi perfect o amenajare modernă, un decor minimalist în care alegi canapele coltare ca piese centrale. La fel de bine poți opta pentru un decor scandinav ce pune accent pe funcţionalitate şi naturalețe. Dacă vorbim de un living spațios, cu siguranță, poți lua în calcul un decor clasic creionat în jurul canapelelor masive din piele şi a corpurilor realizate din lemn masiv. La fel de ușor un astfel de spațiu poate fi creionat în jurul unor canapele elegante chesterfield în stil britanic elegant.

Este important să ţii cont şi de preferințe personale. Decoraţiunile, accesoriile textile, perdelele şi covoarele sunt câteva dintre elementele ce te vor ajuta să îţi pui amprenta asupra încăperii. Un ambient modern poate fi personalizat cu ușurință cu ajutorul oglinzilor moderne, pe când unul clasic poate fi armonizat de oglinzi cu rame supradimensionate cu finisaje aurii. Dacă vorbim de pata de culoare din încăpere, aceasta poate fi dată de tablouri distinse. Poţi opta pentru tablouri cu peisaje sau natură statică pentru amenajările în stil clasic şi pentru canvasuri dinamice, dacă doreşti să aduci energie într-o încăpere modernă.

Cu siguranţă, stilul industrial este reprezentativ pentru amenajările cu personalitate puternică şi se potrivesc locuinţelor unde rezidenţii sunt tineri nonconformişti. Din livingurile amenajate industrial nu pot lipsi canapele comode, măsuţe de cafea ce îmbina în mod inedit elementele din fier cu cele din lemn natural sau corpurile de iluminat supradimensionate. Spiritul nonconformist  al amenajărilor în sti industrial va fi accentuat de tablouri abstracte cu coloristică contrastantă.

Cum selectezi corpurile de mobilier potrivite?

Selectarea corpurilor potrivite poate fi o sarcină cu adevărat provocatoare, dar nu imposibilă. Trebuie să ţii cont în primul rând de dimensiuni, nu vrei să încarci şi să creezi senzaţie de aglomerare. Corpuri compacte, pentru spații puțin generoase şi canapele cu brațe ori colţare cu corpuri mobile pentru cele spaţioase. Mizează pe culori naturale şi nuanțe deschise în cazul celor puțini spaţioase, dar te poți juca cu contraste şi nuanţe închise dacă beneficiezi de un living spațios.

Este important să știi că există o varietate mare din care poți selecta, ai acces la informații ale specialiştilor dacă-ţi doreşti să te inspiri şi poţi cere sfatul designerilor de interior dacă îţi doresc un living impecabil perfect optimizat.

Sursa de imagine: Photographee.eu / Shutterstock.com

SPUNE-TI PAREREA