Asociația Celtic Transilvania din Beclean, revine în atenția publicului, prin intermediul proiectului ,,Înființare traseu turistic LIMES-ul roman și construire turn roman’’ proiect finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) prin intermediul GAL Ținutul Haiducilor.

Limes reprezintă cel mai mare monument individual (de peste 5000 km) al celei mai importante civilizații din istoria umanității, împrejmuind Marea Mediterană, ajungând mult dincolo de ea. Frontiera romană este cea mai importantă legătură culturală la nivel internațional. Granița Imperiului Roman, odată o linie de separare, formează în lumea de azi un element unificator.

Dacia are cel mai lung sector de graniță romană din Europa, fiind cel mai mare monument unitar de patrimoniu din România, având, datorită configurației terenului, mai multe tipuri de frontiere. Cel mai spectaculos și complex sistem îl regăsim în partea de nord, denumit convențional limes porolissensis. Se întinde din zona Bologii (jud. Cluj), în vest, până la castrul de la Livezile (jud. Bistrița-Năsăud), cu o lungime de aproape 200 de km și peste 200 de monumente (turnuri, fortificații sau bariere artificiale). Sistemul de frontieră se compune dintr-o rețea de turnuri amplasate în cele mai potrivite poziții, fiind caracteristică o cât mai bună vizibilitate, de care acum se poate profita, locațiile dezvăluind cele mai frumoase peisaje.

Proiectul propus de către asociație prevede promovarea limes-ului din judeţul Bistrița-Năsăud din zona comunei Ciceu-Mihăiești, sub forma unui traseu turistic pe care să-l prezentăm publicului prin intermediul unei broşuri şi a unor hărţi distribuite gratuit, dar şi prin informaţii detaliate postate pe pagini web. Siturile greu accesibile din mai multe perioade istorice vor  fi prevăzute cu marcaje şi panouri de informare, iar la faţa locului vor fi prezentate prin intermediul unor panouri explicative. Introducerea unui sistem de marcaje pentru a pune în valoare structuri și zone care compun cel mai mare monument unitar din România, ce aparține unuia mondial, este o consecință a necesității compatibilizării turismul pedestru din România cu cel european prin conectarea la rețeaua europeană de poteci de lungă distanță, îmbunătățirea infrastructurii și revitalizarea drumeției autohtone.

Peisajul extrem de variat pe care-l străbate limes-ul în zona Ciceu-Corabia, oferă oportunități extraordinare de ciclo-turism și ture pedestre, în general de excursii off-road cu diverse mijloace de locomoție. Până în prezent un sistem de marcaj al graniței romane din România, pentru a pune în valoare monumente greu accesibile, este inexistent.

Punctul culminant al traseului îl va constitui reconstituirea la scară a turnului roman de la Ciceu-Corabia, punctul Ponița. Situat într-un punct cu o poziției geografică extreme de favorabilă, turnul roman „Poniță” a intrat in atenția lumii științifice incă din anul 1969, cand în urma unor cercetări de teren efectuate în zonă de către arheologul clujean Istvn Ferenczi, acesta fost identificat. În cele două campanii de săpătură (2014-2015) au fost deschise patru suprafețe de cercetare, care au permis stabilirea planului, stratigrafiei și evoluției monumentului, care însumează o suprafață de 93 mp. Turnul cu fundații de piatră, a avut dimensiunile de 5 x 4,9 m, grosimea zidurilor fiind de 0,70 m. Pe latura de est a turnului era adosată o construcție anexă, cu pereții din lemn, probabil adăpostul pentru animale. O altă parte a proiectului o constituie integrarea runielor existente într-un concept innovator care să protejeze pe acestea dar și să  le pună în valoare.

Valoarea totala a contractului de finantare este de 373.080,00 lei fără TVA reprezentând suma alocată proiectului de către Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) prin intermediul GAL Ținutul Haiducilor, adică 100% din valoarea totală a proiectului.

Președinte Asociația Celtic Transilvania – arheolog Radu Zăgreanu. 

 

SPUNE-TI PAREREA