Caloriferele de mici dimensiuni sunt utilizate de obicei atunci când sistemul principal de încălzire nu este disponibil, este inadecvat sau când încălzirea centrală este prea costisitoare pentru instalare sau funcționare. În unele cazuri, caloriferele mici pot fi mai puțin costisitoare în cazul în care doriți să încălziți doar o singură cameră sau să suplimentați încălzirea inadecvată într-o cameră. De asemenea, unele calorifere electrice pot crește temperatura camerelor utilizate de persoanele sensibile la frig, fără a supraîncălzi întreaga locuință.

Caloriferele mici funcționează prin convecție (circulația aerului într-o încăpere) sau prin încălzire radiantă. Caloriferele radiante emit radiații infraroșii care încălzesc direct obiectele și persoanele aflate în raza lor vizuală și reprezintă o alegere mai eficientă atunci când veți sta într-o cameră doar câteva ore și puteți rămâne în raza vizuală a caloriferului.

De asemenea, acestea pot fi mai eficiente atunci când veți utiliza o cameră pentru o perioadă scurtă de timp, deoarece economisesc energie prin încălzirea directă a ocupantului camerei și a împrejurimilor imediate ale acestuia, mai degrabă decât a întregii încăperi.

Siguranța este un aspect de prim rang atunci când folosiți calorifere electrice sau de alt fel. Comisia pentru siguranța produselor de consum estimează că peste 25.000 de incendii rezidențiale în fiecare an sunt asociate cu utilizarea caloriferelor electrice. Capacitățile caloriferelor variază, în general, între 10.000 Btu și 40.000 Btu pe oră și funcționează în mod obișnuit cu electricitate, propan, gaz natural și kerosen.

Atunci când cumpărați și instalați un calorifer de mici dimensiuni, respectați următoarele orientări:

  • Alegeți modele mai noi de calorifere, care au caracteristici de siguranță actuale.
  • Alegeți un calorifer controlat termostatic, deoarece acestea evită risipa de energie cauzată de supraîncălzirea unei încăperi.
  • Alegeți un calorifer de dimensiuni adecvate pentru încăperea pe care doriți să o încălziți. Nu achiziționați calorifere supradimensionate. Majoritatea caloriferelor sunt însoțite de un tabel de dimensionare generală.
  • Amplasați caloriferul pe o suprafață plană, departe de traficul pietonal. Aveți grijă în special să țineți copiii și animalele de companie departe de calorifer.

Caloriferele de mici dimensiuni sunt clasificate ca fiind ventilate și neventilate sau fără ventilator. Caloriferele de mici dimensiuni cu combustie fără ventilație nu sunt recomandate pentru utilizarea în interiorul locuinței dumneavoastră din cauza riscului de intoxicație cu monoxid de carbon.  De asemenea, acestea pot aduce în casă oxid de azot nedorit; oxidul de azot poate provoca astm și alte probleme respiratorii. Aceste calorifere pot introduce, de asemenea, vapori de apă în casă, ceea ce poate duce la apariția mucegaiului și a altor daune structurale.

Caloriferele portabile cu ventilație, de mici dimensiuni, sunt proiectate pentru a fi amplasate lângă un perete exterior, astfel încât evacuarea gazelor de ardere să poată fi instalată printr-un tavan sau direct prin perete spre exterior. Căutați unitățile cu combustie etanșă, care au o conductă pentru a aduce exteriorul în camera de ardere. Aparatele de încălzire cu combustie etanșă sunt mult mai sigure de utilizat decât alte tipuri de calorifere  și funcționează mai eficient, deoarece nu aspiră aerul încălzit din încăpere și nu îl evacuează în exterior. De asemenea, este mai puțin probabil ca acestea să aibă un recul și să afecteze negativ calitatea aerului din interior.

Unitățile mai puțin costisitoare (și mai puțin eficiente) utilizează aerul din încăpere pentru ardere. Acestea nu au o parte frontală din sticlă etanșă pentru a ține aerul din încăpere departe de elementele de încălzire și nu trebuie confundate cu un calorifer cu combustie etanșă.

În plus față de instrucțiunile de instalare și funcționare ale producătorului, trebuie să respectați aceste instrucțiuni generale de siguranță pentru utilizarea oricărui calorifer spațial cu combustie:

  • Nu folosiți niciodată benzină! Pentru caloriferele alimentate cu combustibil lichid, utilizați numai combustibilul aprobat. Respectați instrucțiunile de alimentare cu combustibil ale producătorului. Nu alimentați niciodată un calorifer care este încă fierbinte. Nu umpleți prea mult caloriferul – trebuie să permiteți expansiunea lichidului. Utilizați numai recipiente aprobate, marcate clar pentru combustibilul respectiv, și depozitați-le în aer liber.
  • Solicitați inspecția profesională a caloriferelor cu ventilație în fiecare an. Caloriferele de mici dimensiuni cu ventilație necorespunzătoare (și neventilate), blocate, separate, ruginite sau corodate pot emite niveluri periculoase de monoxid de carbon (CO) și alte gaze în locuință, provocând îmbolnăviri și moarte. De asemenea, monoxidul de carbon poate fi produs dacă caloriferul nu este configurat și reglat corespunzător pentru tipul de gaz utilizat și altitudinea la care este instalat.
  • Instalați un detector de monoxid de carbon, dacă folosiți un astfel de calorifer.

SPUNE-TI PAREREA