Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, și-a exprimat azi părerea despre alianța PNL-PSD necesară pentru formarea noului Guvern.

Precizăm că Radu Moldovan este liderul filialei județene PSD și vicepreședinte național al PSD.

„Susțin public poziția domnului Ioan Turc, nu sunt foarte interesat de o guvernare alături de liberali. În schimb, decizia colegilor mei de a ne asuma responsabilitatea când țara este într-o situație atât de critică și de criză nu o pot contesta, deși nu sunt foarte încântat de ea. Sper ca cei care discută, negociază în momentul de față, să înțeleagă că criza politică, care durează de două luni, a provocat mari daune României.
Noi de vom reuni cel târziu vineri, președintele PSD va veni cu o poziție pro sau contra intrării la guvernare și eu cred că săptămâna viitoare România ar trebui să aibă un guvern. Dacă oamenii de acolo înțeleg. Cei din PSD au înțeles foarte bine, ședințele noastre sunt scurte și deciziile noastre au fost luate în așa măsură, eu cred că, îmi doresc și cred că ar fi un termen rezonabil ca pe finalul săptămânii viitoare România să aibă un guvern”, a declarat Radu Moldovan.

Acesta a mai precizat că, la nivel de județ, nu va exista un protocol între PSD și PNL.

„Din păcate, nu va exista un protocol PSD-PNL la nivel județean, pentru că și în viața de zi cu zi, atunci când îți place de cineva, încerci să-l cucerești. În momentul de față, când noi vedem că PNL vrea cu USR-ul în Bistrița-Năsăud, nu o să le stricăm dragostea asta și o să îi lăsăm să se iubească în continuare. Lucrăm foarte bine administrativ cu cei din PNL, le mulțumesc partenerilor de la PNL cu funcții administrative, pentru că de fiecare dată am găsit înțelegere, atunci când a fost vorba de proiecte de dezvoltare a județului și în grupului de consilieri județeni PNL și la nivelul Instituției Prefectului și la nivelul Primăriei Bistrița, nu am de reproșat nimic, am colaborat foarte bine. Din punct de vedere politic, am luat act de poziția dânșilor și o susținem”, a mai spus Radu Moldovan.

1 COMENTARIU

  1. Motto:
    „Se poate pune întrebarea dacă, în împrejurările actuale şi cu grupările existente ale partidelor politice din ţară, va fi sau nu cu putinţă ca guvernul să izbutească pe deplin în realizarea programului său de reforme, dînd ţărei toate îmbunătăţirile pe care timpul şi situaţiunea poporului o reclamă.”
    (Mihai Eminescu- România liberă,13 ianuarie 1889)

    Decizia Biroului Politic Național al PNL de formare a unui nou guvern alături de PSD arată că liberalii n-au învățat nimic din „monstruoasa coalitie” numită Uniunea Social-Liberală (USL) înființată pe 5 februarie 2011, printr-un un Protocol semnat de liderii de atunci ai PSD, PNL și PC, respectiv Victor Ponta, Crin Antonescu și Daniel Constantin. Conform protocolului Victor Ponta- Președintele PSD urma să fie premier după alegerile parlamentare din 2012, iar Crin Antonescu- președintele PNL , candidat la prezidențialele din 2014. Numai că după 2012 odată ce s-a văzut cu sacii în cărută, Victor Ponta s-a băgat ca porcul să candideze si la prezidentiale în 2014, încălcând protocolul semnat la înfiintarea USL. Astfel, alianta USL s-a prăbușit înainte de prezidențialele din 2014 care au adîncit neîncrederea între Victor Ponta și Crin Antonescu. Oricum Radu Moldovan nu întelege mare lucru din filozofia puterii politice într-un regim democratic. Noua alianță de guvernare ce se prefigurează între PNL cu PSD si UDMR este o anomalie. Si asta pentru că o astfel de alianță se apropie de conceptul unui guvern de uniune naţională care presupune că toate forţele politice parlamentare sunt la putere şi niciuna nu este în opoziţie. În această situaţie este anihilată democraţia pluripartită care se bazează pe faptul că puterea este temperată de opoziţie. Lipsa unei opoziţii parlamentare puternice creează premisele pentru abuzuri din partea puterii. Pe de altă parte, un guvern de uniune naţională nu înseamnă câtuşi de puţin că şi societatea se uneşte şi începe să tragă în aceeaşi direcţie. Dimpotrivă, că dacă toate forţele politice sunt la putere, opoziţia se mută în interiorul partidelor din arcul guvernamental. Fracţiunile interioare din partide, nemulţumite de distribuţia inechitabilă a puterii, vor genera conflicte interne care vor submina activitatea întregului guvern. Lucrul cel mai grav este că de eşecul guvernului de uniune naţională vor profita mişcările extremiste de orice fel.
    De data asta o asociere la guvernare intre PNL, PSD si UDMR, pune sub semnul întrebării realizarea setului de reforme de care tara are nevoie si care este prevăzut si asumat prin PNRR. Se stie că PSD este un adversar al Reformei statului si în special al reformelor din justiție, precum și al reformei administrative.
    Din acest punct de vedere, refacerea alianței de guvernare PNL – USR – UDMR, ar fi fost o solutie mai înteleaptă din partea PNL.
    CONCLUZIA, ca un arc peste timp este trasă tot de Mihai Eminescu si este mai actuală ca niciodată:
    „Toate aceste împrejurări, izolate una de alta, par a nu avea însemnătate; însă, luate la un loc, ele întăresc presupunerea că se pregătesc diferite expediente, îndreptate contra cabinetului şi, în adevăr, înţelegerea stabilită cu atîta greutate ar fi pusă în cestiune şi s-ar decide definitiv întrebarea dacă ţara mai e în stare ca, sub conducerea unor oameni încercaţi şi dezinteresaţi, să se dezvolte înainte, sau dacă, în locul erei nouă de reforme administrative, sociale şi financiare, o să revie timpul de neomenoasă exploatare şi de vînătoare de funcţiuni pe care l-am avut de curînd. Mult n-ar dura o asemenea reacţiune, dar în orice caz, în timpuri în care ţara are nevoie de o conducere serioasă pentru garantarea siguranţei sale, o asemenea reacţiune ar fi o nenorocire.”
    Vezi: https://www.mihai-eminescu.ro/se-poate-pune-intrebarea-de-mihai-eminescu/?print=print

SPUNE-TI PAREREA