În mai multe localități din România fără niciun caz de infectare Covid-19 elevii nu pot merge fizic la școală pentru că rata de vaccinare a personalului școlar este sub 60%.

„Voi propune următorul lucru: în localitățile în care rata de incidență este mai mică de 3 la mie, să se poată renunța la acest prag minim de vaccinare” de 60% dintre angajații școlilor, peste care școlile pot funcționa cu prezență fizică, a declarat luni, la Digi 24, ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. “Aceasta va fi propunerea pe care eu ca ministru al Educației o voi asuma în raport cu autoritățile sanitare. În acest fel, am putea da posibilitatea, în acele localități din mediul rural în care nu sunt infectați, dar nici suficient de mulți vaccinați, să poată deschide școala cu prezență fizică”, a declarat ministrul Educației, Sorin Câmpeanu.

Întrebat care este explicația pentru pragul de 3 la mie și nu alt prag, Sorin Cîmpeanu a spus că „un prag trebuie să existe undeva“ și a făcut trimitere la discuțiile despre pragul de 60% pentru rata de vaccinare a personalului din școli.

El a precizat că săptămâna aceasta lucrurile vor funcționa „după regulile cunoscute”.

„În măsura în care autoritățile sanitare sunt de acord, voi propune următorul lucru: în localitățile în care rata de incidență este mai mică de 3 la mie, să se poată renunța la acest prag minim de vaccinare. În acest fel, am putea da posibilitatea, în acele localități din mediul rural în care nu sunt infectați, dar nici suficient de mulți vaccinați, să poată deschide școala cu prezență fizică. Atrag atenția că tocmai în aceste școli din mediul rural predarea online este cea mai deficitară”, a mai spus ministrul.

În Bistrița-Năsăud, localitățile în care există unități de învățământ care își desfășoară programul online din cauza ratei de vaccinare, dar incidența este sub 3/1000 sunt Sângeorz-Băi, Șanț, Rodna, Măgura Ilvei, Bistrița-Bârgăului, Șieu Odorhei, Zagra.

SPUNE-TI PAREREA