Scumpirile din prag de iarnă le dau fiori oamenilor, mai ales când vine vorba de sistemele de încălzire. Gazul, dar și lemnul de foc pentru populație s-au scumpit în mod exagerat și sunt oameni care nu își vor mai permite, în această iarnă, să își încălzească locuințele în mod corespunzător.
O soluție pentru ca oamenii să resimtă mai puțin scumpirile a fost găsită la Ilva Mică, unde administrația locală deține suprafețe de păduri de foioase. De anul trecut, administrația comunei nu a mai scos la vânzare lemnul pentru agenț economicim, optând pentru exploatarea pădurii în regim propriu. A fost calculată o cantitate de 5-6 mc de lemn/ familie și prețul lemnului a fost plafonat prin hotărâre de Consiliul Local. Primarul comunei Ilva Mică, Aurel Horea, spune că, astfel, s-a reușit menținerea unuia dintre cele mai mici prețuri la lemnul de foc, din județ.
„Am înaintat o cerere la Ocolul Silvic, pentru 5-6 mc de lemn de foc pe fiecare familie. La noi este multă pădure de fag și, începând de anul trecut, nu am mai scos lemnul la vânzare către agenți economici, îl scoatem la exploatare în regim propriu. Ce rezultă lemn de foc se dă către populație, ce rezultă lemn de lucru, se scoate la licitație către agenți economici.
Prețurile le-am stabilit mai mici prin hotărâre de Consiliu Local ca populația să nu fie afectată nici de lipsă de lemn de foc, nici de scumpiri. Eu zic că este suficient lemn de foc, decocamdată, nu este așa mare lipsă și nu sunt despăduriri așa cum vor alții să înțeleagă. Toate suprafețele particulare se împăduresc, este invers de cum se crede. Înainte se lucrau terenurile, acum s-au împădurile cu 30% proprietățile și pășunile oamenilor“, a spus Aurel Horea.
Lucrările din comună, afectate de scumpiri
Scumpirile se resimt, totuși, la nivelul administrației care avea anumite sume prinse în buget pentru energia electrică și sa trezit cu facturi semnificativ mai mari.
Totodată, s-au blocat și unele proiecte din cauza faptului că firmele executante au aplicat majorări de prețuri la materialele de construcție.
„Dacă avem investiții, peste tot, constructorii ne cer mai mult . Așa s-au blocat niște proiecte. Nu știm cum să procedăm. Avem proiect și execuție din bugetul local pentru niște amenajări de troturare și s-a întocmit proiectul tehnic. Deja constructorul ne-a cerut majorare și tocmai ce am încheiat contractul, în vară. Legea te obligă să accepți, dar la un milion de euro, 200 000 de euro e o majorare foarte mare. Cam așa am calculat noi. Pentur că materiale s-au scumpit.
Este foarte greu de estimat. Probabil, la nivelul anului, viitor, o să putem face o estimare și nu ne permitem să gândim decât pozitiv, dar cred că o să fie mari probleme. Bugetele lcoale vor avea foarte mult de suferit. Și așa au suferit pentru că alocările de anul trecut au fost strict politice“, a mai constatat Aurel Horea.