Sute de pacienți infectați cu Coronavirus au ajuns, îna ceastă toamnă, la Spitalul Județean de urgență Bistrița. Într-o proporție cu adevărat alarmantă, o parte din ei nu s-au mai întors acasă.

Potrivit unor date date prezentate de managerul SJU Bistriţa, Gabriel Lazany, de la debutul valului al patrulea al pandemiei, la spital au fost internaţi 684 de pacienţi cu COVID-19, dintre care 282 au decedat, ceea ce reprezintă un grad de mortalitate de 41,23%.

Gabriel Lazany este de părere că această situție este creată și de faptul că, anul trecut, multor paciență cronici li s-a restricționat accesul în spitale și, între timp, starea lor s-a agravat fiind mult mai vulnerabili la acest virus.

„Adevărul este că pacienții cronici, cărora li s-a restricționat anul trecut accesul în spital, anul acesta s-au prezentat la spital cu forme mult mai grave, uneori fatale. Pacientul carea zi nu e urgență, peste 30 de zile în care i-am restricționat accesul la serviciile de sănătate va deveni o urgență. Eu nu am îmbrățișat niciodată măsurile acestea, am încercat pe cât posibil la Bistrița să le gestionăm, dar când vine ordinul, trebuie să îl respectăm”, a spus el recent într-o emisiune televizată.

De asemenea, managerul consideră că o soluție este ca medicii de familie să fie lăsaţi să prescrie tratamentul antiviral necesar pacienţilor încă din faza incipientă a bolii, având în vedere că, în momentul în care se ajunge la spital, cazurile sunt foarte grave, iar mortalitatea este ridicată.

Lazany condieră că este greșit să se pună accentul pe crearea de paturi la Terapie Intensivă, unde puțini mai au șanse să scape cu viață, în loc să se pună accentul pe tratamentul incipient care să evite agravarea bolii.

„Valul patru a îngenuncheat sistemul de sănătate din România. (…) A început, de anul trecut, nebunia- că nu-i pot spune altfel – secţiilor şi paturilor de Terapie Intensivă. La fiecare videoconferinţă, mesajul a fost: faceţi paturi de Terapie Intensivă. De ce? V-aţi uitat pe cifre, pe statistici? Când ajungi la Terapie Intensivă, se moare. Peste 90% dintre pacienţii intubaţi au decedat – nu în Bistriţa, în ţară; peste 70% dintre cei neintubaţi – nu în Bistriţa, în ţară. Dacă cifrele ar fi fost invers şi 90% dintre pacienţi ar fi fost salvaţi, aş fi înţeles această nebunie şi am fi făcut orice să facem paturi de Terapie Intensivă. Nu asta este soluţia”, a spus managerul SJU Bistriţa, citat de Agerpres.

„Am spus-o, o repet de peste un an de zile: daţi drumul la tratamentul antiviral din zona de prespital, introduceţi în luptă medicina de familie. Faceţi protocoale de tratament pe care să le poată prescrie medicii de familie, să nu trebuiască să ajungă pacienţii în spital. Trebuie să se trateze din fază incipientă. Noi nu învăţăm chiar nimic?”, a mai afirmat Lazany.

Acesta a mai precizat că pacienţii cu COVID decedaţi la spitalul bistriţean în ultimele două luni reprezintă peste 31,4% din totalul deceselor înregistrate în această unitate la astfel de pacienţi, de la debutul pandemiei.

SPUNE-TI PAREREA