Cadastrarea unei localități este un demers dificil, pe parcursul căruia pot apărea noi și noi probleme, în funcție de schimbări legislative, specificul zonei și formalitățile parcurse anterior.
În comuna Ilva Mică din Bistrița-Năsăud, cadastrarea a început în 2012 și este finalizată în proporție de 60%-65%. Ilva Mică, alături de Măgura Ilvei, Ilva Mare și Lunca Ilvei se numără printre comunele care au început acest demers greoi pe cont propriu, cu finanțare din bugetul local.
Deblocarea programului de cadastru general pentru localitățile din zona de munte, în această toamnă, va aduce 9.2 milioane de lei pentru Bistrița-Năsăud (decont lucrări de cadastru acoperite din bugetul local). În Ilva Mică vor ajunge circa 2 milioane de lei, după ce vor fi parcurși toți pașii legali pentru decontare.
„În momentul acesta, avem cam 60%-65% cadastru, deci o mare parte din extrase eliberate și lucrăm pentru celelalte. Sperăm cât de curând, anul viitor să terminăm, pentru că deja lucrăm de vreo 10 ani.
E un demers foarte dificil, localitatea este cu specific deosebit, pentru că este zonă de munte, sunt confluențe de râuri, de drumuri, aici se împart și regionalele de cale ferată, iar cei de la CFR s-au întabulat prima dată și nu s-au interesat de noi.
Ne-am trezit că sunt întabulate chiar și drumuri făcute de noi și care figurau în domeniul public.
Din cauza acestor lucruri au fost îngreunate lucrările de cadastrare.
Sunt titluri de proprietate pentru cei care au avut păduri particulare care au fost suprapuse peste pădurea comunală și suntem în imposibilitatea de rezolva respectivul sector pentru că nu știm cum e ok. În anii ’90 nu exista aparatura necesară pentru a identifica cu exactitate. Trebuie rezolvate și asemenea cazuri. Eu sper că prin acest amendament care a fost depus la Legea 7 a Cadastrului să se poată debloca banii, mai ales că noi am suportat totul din bugetul local“, a spus primarul comunei Ilva Mică, Aurel Horea.
Cadastrarea comunei este extrem de importantă pentru proprietari, dar și pentru administrație.
„În primul rând, era foarte greu de obținut autorizație de construcție pentru cine care nu era întabulat. Pe urmă sunt proiecte europene care cer ca pe anumite loturi să existe titlu de proprietate sau un extras de carte funciară.
Extrasele vechi de carte funciară nu sunt atât de bine recunoscute, pe viitor se vor cere noile numere cadastrale.
Cadastrarea îi va ajuta pe oameni la proiecte europene, la tranzacții, plus că fiecare localitate care își face cadastrarea va avea o oglindă foarte clară asupra a ce terenuri are și de acolo va fi mult mai ușor de încasat impozite și taxe. Până acum, totul era la nivel declarativ și niciodată suprafața declarată nu corespundea cu suprafața reală“, a mai explicat Aurel Horea.