Președintele Klaus Iohannis a anunțat oficial, joi după-amiază, că a decis să îl desemneze pentru funcția de premier pe generalul în rezervă Nicolae Ciucă, șeful statului declarându-se „mulțumit și bucuros că PNL a venit cu o nouă abordare”. Iohannis a făcut anunțul alături de Ciucă, acesta spunând că va negocia cu „toate forțele“ responsabile pentru ca guvernul propus să fie aprobat în Parlament.

Generalul în rezervă Nicolae Ciucă, senator PNL și ministru al Apărării în Guvernul Orban și în Cabinetul demis al lui Florin Cîțu, se numără printre oamenii fideli președintelui Klaus Iohannis. Ciucă a fost și prim-ministru interimar în decembrie 2020, după demisia lui Ludovic Orban.

2 COMENTARII

 1. E Ciuca al nostru!
  (https://www.facebook.com/3minute.net/videos/e-ciuca-al-nostru/821885821934352/)

  Consultările de la Cotroceni au fost mai degrabă un simulacru. Nicolae Ciucă este preferatul lui Klaus Iohannis, care a fost băgat și pe gâtul PNL, obligându-i să renunte la sustinerea lui Florin Cîţu pentru functia de premier.
  De asemenea presedintele a fost la fel de interesant față de intâlnirea cu PSD, cu care se pare că ar fi bătut palma pentru a sustine un guvern minoritar PNL-UDMR. Klaus Iohannis vrea blocarea politicii și comportamentului reformist al USR și scoaterea lui din sferele de influență ale statului. Cu orice preț, fără USR.
  Pe de altă parte, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat în uma consultărilor cu Iohannis că este o problemă „pe palier politic” în ceea ce priveşte propunerea lui Nicolae Ciucă premier. Potrivit liderului „nu este usual”, în ultimii ani, ca un Guvern să fie condus de un militar, iar în cazul unui Guvern minoritar, prima mare încercare a unui astfel de Guvern ar fi în primăvară, amintind că „cei care nu sunt în Guvern depun moţiune de cenzură”.
  La fel si Dacian Cioloș presedintele USR a declarat că partidul său nu susține un guvern minoritar, câtă vreme există posibilitatea de a construi o majoritate în jurul unui program de guvernare. El a spus că USR este gata să discute refacerea coaliției. Totusi presedintele Klaus Iohannis putea opta de la inceputul lunii septembrie pentru solutionarea crizei politice, inainte de iesirea USR de la guvernare prin inlocuirea incă de atunci a premierului Florin Cîţu cu generalul Nicolae Ciucă, mizand pe fermitatea acestuia de a ţine în frâu a acestei coaliţii în care există atât de multe contradicţii. Rămâne de văzut cum vor evolua lucrurile.

SPUNE-TI PAREREA