Parcul Municipal din Bistrița va purta numele „Regele Mihai“, conform unei hotărâri de Consiliu Local care a fost votată miercuri, 20 octombrie, în cadrul unei ședințe extraordinare. Proiectul a trecut cu 13 voturi „pentru“ și 3 „împotrivă“. Consilierii PMP și PSD au cerut consultare publică pe marginea acestui proiect, dar propunerea lor a fost respinsă.
„Avem tot respectul pentru simbolurile istoriei noastre, la fel cum prețuim și simbolurile orașului nostru, iar parcul este unul dintre ele. Tocmai de aceea, nu prin decizii arbitrare se poate lua o asemenea decizie, ci doar după un proces de consultare publică.
Noi vrem să știm ce gândesc bistrițenii despre acest lucru și vom vota varianta pe care bistrițenii o doresc. De asemenea, pe lângă varianta înaintată de domnul primar, dorim ca bistrițenii să se pronunțe și asupra variantei „George Coșbuc”, așa cum solicită o parte a societății civile“, a transmis organizația PSD cu puțin timp înainte de ședință.
Ideea de e denumi parcul „Regele Mihai“ a stârnit ceva vâlvă în mediul online, unde mai mulți bistrițeni și-au exprimat dezaprobarea și au sugerat ca parcul să se numească „Goerge Coșbuc“. O petiție, în acest sens, a fost semnată de peste 200 de oameni.
Totuși, decizia a fost luată în Consiliul Local și primarul Ioan Turc a apreciat că gestul este unul de bun simț.
„Am convingerea că nu vătămăm pe nimeni, republicani sau monarhiști, cu toții putem aprecia faptul că Regele Mihai este o personalitate de netăgăduit, iar gestul pe care îl facem la 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai este unul de bun simț”, a precizat primarul Ioan Turc.
Reamintim că Regele Mihai a vizitat judeţul Bistriţa-Năsăud în anul 1997 și în 2006, 1997 fiind chiar primul an în care Familia Regală a avut voie să vină în ţară şi Regele Mihai a primit cetăţenia română.
Regele Mihai şi Regina Maria au venit în judeţul nostru unde au viztat mai multe localităţi, biserici şi obiective.
Un gest de bun simț ar fi să se revină la denumirile din perioada interbelică a Bulevardului Republicii care purta numele „Regina Maria” si a Pietei Centrale care se numea „Regele Ferdinand”, două personalităti istorice regale care au avut un rol major în înfăptuirea Marii Uniri din 1 Decembrie, 1918 si la făurirea României Mari. De altfel, în perioada administratiei Ovidiu Cretu, monarhistii bistriteni au propus în repetate rânduri, revenirea la denumirea interbelică a bulevardului Republicii si a Pietei Centrale, dar din păcate fără nici un rezultat. Poate de aceea primarul Ioan Turc ar trebui să fie mai receptiv la acest demers care nu necesită un efort deosebit, decât un gest de bun simț:
(Vezi: https://www.timponline.ro/monarhistii-bistriteni-bd-republicii-sa-se-numeasca-regina-maria-piata-centrala-piata-regele-ferdinand/)
De asemenea, ar trebui făcută ordine si în Piata Unirii, unde fostul edil Ovidiu Cretu a mutat bustul lui Cuza de la IJP fără să stie că numele pietei se revendică de la Marea Unire din 1 Decembrie 1918 si nu are nimic comun cu Unirea Principatelor. De aceea, un alt gest de bun simț al administratiei Ioan Turc ar trebui să fie ridicarea in Piata Unirii a unui monument evocator al Marii Uniri din 1 Decembrie 1918 , iar bustul lui Cuza să fie mutat înapoi la IJP, unde se mai află încă soclul de marmură de pe care a fost dislocat în anul 2012, cu atât mai mult cu cât chiar argumentele contradictorii denotă incultura fostului primar care a făcut această mutare : (Vezi: https://timponline.ro/afla-de-ce-alexandru-ioan-cuza-%E2%80%9Disi-merita-locul%E2%80%9D-in-piata-unirii/)