Consiliul Local Bistrița se va întruni miercuri, 20 octombrie, într-o ședință extraordinară, organizată online. Unul dintre punctele de pe ordinea de zi este atribuirea unui nume Parcului Municipal din Bistrița.
Proiectul de hotărâre a fost inițiat de primarul Ioan Turc și presupune ca Parcul Municipal să poarte numele Regelui Mihai, având în vedere că pe data de 25 octombrie 2021 se împlinesc 100 de ani de la nașterea acestuia. Primarul a mai spus că se va dezveli și un bust la Regelui Mihai în Parcul Municipal.
Bistrițenii au reacționat în mediul online și și-au exprimat preferința ca parcul să se numească, mai degrabă, George Coșbuc, după numele poetului născut pe mealagurile noastre care are deja o statuie în zona filigoriei de lângă Palatul Culturii. Iată câteva comentarii postate pe faceook după publicarea veștii:

„Mare realizare!! Ce rege?? Coșbuc este aruncat la gunoi pentru cine?? Rușine sa va fie politrucilor!!!“
„Coșbuc era m-ai bine.Patriotism local!!!!“
„Parca mai frumos era sa poarte numele unui poet de al nostru si chiar a statui care e in mijlocul parcului langa foisor. Cand eram copii parinti ne puneau in bratele statuii si faceam poze“

Asociația Romania ECO, filiala Bistrița, a organizat duminică o plimbare în Parcul Municipal și a invitat oamenii să discute această inițiativă. De asemenea, a inițiat o petiție online în care a cerut ca parcul să fie denumit George Coșbuc. Petiția are în jur de 160 de semnături.

Puteți vedea petiția aici!

Autorii petiției au mai sugerat ca numele Regelui Mihai să fie dat Parcului cu peri seculari, parcului care va fi amenajat în Pădurea Codrișor sau Cimitirului Municipal.

Administrația municipiului Bistrița vrea ca Parcul municipal să primească denumirea de Regele Mihai I al României! Au decis acest lucru peste noapte și urmează să adopte o hotărâre de consiliu local miercuri pe data de 20 octombrie a.c. într-o ședință extraordinară (deși acest proiect nu este o urgență). Noi credem că mai potrivit este George Coșbuc, dat fiind faptul ca aproape că nu este bistrițean care să nu aibă o poză cu statuia lui Coșbuc din parc. Mai mult, în parc funcționează și Centrul Cultural Municipal George Coșbuc, reinventat pompos Palatul Culturii. George Coșbuc este poetul nostru de suflet, a fost scos cu forța din manuale pentru că unii consideră că poetul țărănimii nu își are locul acolo. Toți cred că știm cel puțin o poezie de George Coșbuc, dacă nu cel puțin câteva versuri și suntem mândri de marile nume ale literaturii române care vin de pe aceste meleaguri: George Coșbuc, Liviu Rebreanu și Andrei Mureșanu.

Singura motivație a administrației pentru acordarea acestei denumiri este faptul că se împlinesc 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I pe data de 25 octombrie. Consiliul Local Bistrița se întrunește în ședință extraordinară miercuri 20 octombrie, de la ora 16.30, în sistem online, unul dintre punctele de pe ordinea de zi fiind atribuirea unui nume Parcului Municipal.

Pe 20 septembrie a.c. am aniversat 155 de ani de la nașterea poetului George Coșbuc, poetul țărănimii, cum a fost etichetat, s-a născut la 20 septembrie 1866, în Hordou, a fost un poet, critic literar, ocazional și traducător român din Transilvania, membru titular al Academiei Române din anul 1916.

Poezia sa aparține patrimoniului cultural național fiind un poet cu un gust literar desăvârșit și un precursor al mișcării poporaniste. George Coșbuc a păstrat spiritul autentic românesc în balade, prin prezentarea momentelor nunții (Nunta Zamfirei) sau prin viziunea asupra morții (Moartea lui Fulger). Coșbuc a creat o operă de sensibilitate românească, sinteză de autentică și originală substanță poetică și artistică.

Singura figură regală care are o legătură cu Bistrița este Carol II, un personaj cu care nici România și nici Casa Regală nu este mândră, de altfel acesta a fost surghiunit la Bistrița pentru escapadele lui amoroase care nu făceau cinste familiei regale. Dezertarea de pe front şi decizia de a se căsători cu Zizi Lambrino i-a adus lui Carol al II-lea stabilirea domiciliului forțat la Bistriţa. Deşi a stat puţin timp aici, Carol al II-lea a profitat din plin de acest exil forţat, participând la baluri şi distrându-se cu frumoasele săsoaice. Gurile rele spun că, cel mai controversat rege al României a lăsat şi un fiu nelegitim în zonă, un anume Constantin Sabie. Carol al II lea are din 2017 o placă memorială pe clădirea Bibliotecii Județene George Coșbuc din Bistrița, clădirea în care a locuit aici, credem că e suficient acest gest pentru o prezență forțată de un an la Bistrița.
Asociația Romania ECO, filiala Bistrița, ia atitudine și vă invită să vă spuneți părerea! Chiar dacă administrația locală nu vă consultă când are astfel de inițiative, voi în calitate de cetățeni aveți dreptul să vă spuneți părerea și acest lucru contează! Într-o societate democratică administrațiile se consultă cu cetățenii, mai ales în astfel de chestiuni sensibile. Primăria Bistrița are la dispoziție un site nou cu o secțiune dedicată sondajelor publice, dar a ales să nu o folosească. Mai mult, conform legii proiectele de hotărâre trebuie supuse dezbaterii publice cu cel puțin 30 de zile înainte, se știa că pe 25 octombrie a.c. se împlinesc 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I, dacă ar fi vrut să ne consulte o puteau face de la începutul anului.

Am inițiat această petiție pentru a vă cere sprijinul pentru modificarea numelui Parcului Municipal!

Vrem ca parcul central din Bistrița să se numească George Coșbuc! Haideți să ne facem auzită această solicitare, distribuiți mesajul nostru și semnați petiția!

Bistrițenii au dreptul să își spună cuvântul! Vă invităm pe cât mai mulți dintre voi să trimiteți punctul vostru de vedere argumentat pe adresa primăriei primaria@primariabistrita.ro.

De asemenea, puteți solicita la aceeași adresă accesul on-line la ședința extraordinară de Consiliu Local din data de 20 octombrie 2021, aveți acest drept și puteți să le transmiteți direct consilierilor locali și administrației mesajul nostru comun: Vrem ca Parcul municipal să se numească George Coșbuc!

Așa cum v-am obișnuit venim și cu soluții: Parcul perilor seculari, cel mai nou parc al Bistriței, poate să fie denumit Regele Mihai I (la împlinirea a 100 de ani de la naștere, numele Regelui este potrivit pentru perii seculari); Pădurea parc Codrișor care urmează să fie amenajată din fonduri publice să fie denumită Regele Mihai I. În ultimă instanță, pentru că cimitirul municipal figurează la spații verzi, primăria ar putea să redenumească cimitirul, acolo avem și cimitirul eroilor din cele două războaie mondiale, alea centrală din cimitir ar putea purta numele Regelui Mihai I și de fiecare dată când se organizează evenimente publice militare se va acorda și onorul cuvenit unui șef de stat, care în ultimii ani până la moartea sa a fost ultimul șef de stat supraviețuitor al celui de al II lea Război Mondial. Poate așa vede și cineva de la Primărie că în Cimitirul eroilor este nevoie de investiții până nu cade mausoleul eroilor.“

2 COMENTARII

  1. Aici nu-i vorba despre necesitatea ca Parcul Municipal să poarte neapărat un nume. Adevaratul motiv este că în 25 octombrie, 2021 se împlinesc 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I al României, iar administratia locală doreste să marcheze această aniversare.
    Totusi, pentru corectitudine, trebuie stiut că până la cel de-al doilea război mondial o serie de străzi si piete din Bistrita purtau numele unor personalităţi regale, inclusiv al Regelui Mihai. Astfel, Piata Centrală de astăzi se numea „Regele Ferdinand”, Bulevardul Republicii se numea „Regina Maria”, iar Bulevardul Independentei purta numele „Regele Mihai”. După instalarea comunismului in România, mai exact după proclamarea republicii din 30 decembrie 1947, Piaţa Regele Ferdinand a devenit Piaţa Stalin, Bulevardul Regina Maria a fost denumit Bulevadul Republicii iar Bulevardul Regele Mihai se numea Gheorghe Gheorghiu- Dej, De aceea, ar fi cel mai corect să se revină la denumirile din perioada interbelică pentru aceste străzi si piete.

  2. Numele agreat de majoritatea covarsitoare este ” Parcul Municipal george Cosbuc ” . Punct ! N-are absolut nici o legatura Bistrita cu regii si imparatii … , oricare ar fi ei .

SPUNE-TI PAREREA