Biologul Claudiu Iușan (Parcul Național Munții Rodnei) a anunțat lansarea unui minighid cu plante medicinale provenind din flora sponată a ariei protejate în care își desfășoară activitatea.

„Trăistuța cu plante de leac din Parcul Național Munții Rodnei (Rezervație a Biosferei)”, este un minighid realizat în cadrul proiectului „Să învățăm de la plante” derulat prin Programul Operațional Capital Uman (POCU), implementat de Școala Gimnazialӑ ”Artemiu Publiu Alexi” Sângeorz-Băi, sub coordonarea profesorului Ilieșiu Floarea.
Minighidul plantelor medicinale comune din Parcul Național Munții Rodnei ce cuprinde informații privind legendele unor plante medicinale și culinare din flora spontană, utilizarea terapeutică și culinară, rețete de preparare a siropurilor, tincturilor, alifiilor etc.
O parte din informațiile incluse provin din chestionarele aplicate elevilor, părinților și bunicilor din localitățile limitrofe ale Parcului Național Munții Rodnei. La elaborarea acestui material informativ au colaborat biologi și reprezentanți ai Administrației Parcului Național Munții Rodnei.
Promovarea utilizării cunoștințelor tradiționale de utilizare a plantelor sălbatice leacuri, în scop culinar, religios, magic, este o inițiativă inovativă în zonă și s-a bucurat de un real interes din partea tinerilor și factorilor de interes implicați.
Reîntoarcerea la cunoștințele tradiționale de utilizare a plantelor sălbatice devine o prioritate pentru comunitățile montane, fiind o valoare ce susține autenticitatea și unicitatea spațiului montan, iar implicarea tinerilor în promovarea și transmiterea acestora, reprezintă un mod inedit de învățare prin experimentare, dar și de dezvoltare personală. Acest minighid poate fi găsit pe website-ul școlii http://scoalaartemiupubliualexi.ro/ și al Parcului Național Munții Rodnei www.parcrodna.ro.

SPUNE-TI PAREREA