Consiliul Local Bistrița se va întruni miercuri, 20 octombrie, într-o ședință extraordinară, organizată online. Unul dintre punctele de pe ordinea de zi este atribuirea unui nume Parcului Municipal din Bistrița.
Proiectul de hotărâre a fost inițiat de primarul Ioan Turc și presupune ca Parcul Municipal să poarte numele Regelui Mihai, având în vedere că pe data de 25 octombrie 2021 se împlinesc 100 de ani de la nașterea acestuia. Primarul a mai spus că se va dezveli și un bust la Regelui Mihai în Parcul Municipal.
Mihai I a fost Rege al României între 20 iulie 1927 și 8 iunie 1930, dar și între 6 septembrie 1940 și 30 decembrie 1947. Regele a trecut la cele veșnice în decembrie 2017.
Parcul Municipal Bistrița a fost amenajat la începutul secolului XX, de către municipalitatea acelor vremuri. Integrat perfect în peisajul urban, îmbinându-se armonios cu elementele arhitecturale existente în zonă (Turnul Dogarilor, Zidul de apărare al cetății) și elementele naturale (râul Bistrița și pădurea Codrișor), Parcul municipal a suferit modificări de-a lungul timpului. Modificări esențiale au fost făcute după anul 1952, când au fost construite alei noi și au fost montate piese de mobilier urban.
Lasati-i pe regi si imparati in istorie ! Pe moment ce exista deja in parc statuia marelui poet George Cosbuc, de ce n-ar purta numele acestuia ? Discutati cu ” foarte ” batranii satelor care mai traiesc, sa va explice ei cum a dus-o pe vremea ” ragilor si imparatilor ” … !
Initiativa primarului Ioan Turc pentru ca parcul municipal să poarte numele „Regele Mihai” ar trebui completată cu revenirea la denumirea din perioada interbelică a Pietei Centrale care se numea Piata „Regele Ferdinand” precum si a Bulevardului Republicii care purta numele Bulevardul „Regina Maria” . După cum se stie, la un an după Marea Unire, in anul 1919 Regele Ferdinand si Regina Maria au facut o vizita memorabila in orasul Bistrita . In memoriile sale, Victor Moldovan- un fost partizan al Unirii Transilvaniei cu România, care a deţinut mai multe mandate de parlamentar şi deputat în perioada interbelică, nota urmatoarele: „În ziua de 26 mai 1919, Regele şi Regina, însoţiţi de o mare suită de miniştri şi generali, fac o vizită la Bistriţa. Sunt primiţi într-un mod deosebit de înălţător de către toată intelectualitatea şi întreg poporul bistriţean în frunte cu prefectul Tripon. Participă şi năsăudenii cu plutonul de grăniceri veteran cu steagul lor ciuruit de gloanţe”. În acel an 1919, Regina Maria şi Regele Ferdinand au vizitat mai multe orase din Transilvania, intre care: Oradea, Carei, Baia Mare, Jibou, Dej, Bistriţa, Gherla, Cluj, Turda, Câmpeni, Abrud, Ţebea, Alba Iulia, Blaj, Copşa, Sibiu, Sălişte, Făgăraş şi Braşov.
Pe de altă parte, începând din 15 octombrie 2019, la Paris aleea de promenadă de pe malul stâng al Senei, vizavi de Turnul Eiffel, poartă numele Reginei Maria a României, în semn de apreciere față de implicarea reginei în Conferința de Pace de la Paris din anul 1919. De aceea având in vedere că pe 15 octombrie, 2022 se implinesc 100 de ani de la incoronarea suveranilor României Mari ar fi cazul ca măcar acum si la Bistrita să se revină la denumirile din perioada interbelică pentru bulevardul Republicii si pentru Piata Centrala . Dacă la Paris se poate, de ce nu s-ar putea si la Bistrita?
De altfel, monarhistii bistriteni au propus in repetate rânduri, revenirea la denumirea interbelică a bulevardului Republicii si a Pietei Centrale, din păcate fără nici un rezultat până in prezent.
AcasăTop10
PETIȚIE: Ce nume își doresc bistrițenii pentru Parcul municipal
Scris De
Ioana BRADEA
Octombrie 17, 2021
0
520
Primăria Municipiului Bistrița va decide, în ședința de săptămâna viitoare, ce nume să poarte Parcul Municipal. Locuitorii orașului sunt invitați să-și exprime părerea în cadrul unei petiții online inițiată de reprezentanții Asociației România Eco.
Fără o consultare preliminară, primarul Ioan Turc propunea zilele trecute ca parcul municipal să poarte numele Regelui Mihai I.
Asociația România ECO, filiala Bistrița, coordonată de Ion Lucian Petraș, a luat atitudine și îi invită pe bistrițeni să-și spună părerea.
Petiția online poate fi semnată AICI.
Până acum petiția a fost semnată de 37 de bistrițeni. Cei care au inițiat acest demers susțin că cel mai potrivit nume pentru parcul municipal este „George Coșbuc”.
Între altele, pentru că statuia lui Coșbuc a devenit, în timp, simbolul parcului.
În apropiere funcționează și Centrul Cultural Municipal George Coșbuc, reinventat pompos „Palatul Culturii”, argumentează inițiatorii petiției.
Singurul motiv pentru care municipalitatea a ales numele „Regele Mihai I” ar fi că în 25 octombrie se împlinesc 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I, susține Ion Lucian Petraș.
„Consiliul Local Bistrița se întrunește în ședință extraordinară miercuri 20 octombrie, de la ora 16.30, în sistem online. Unul dintre punctele de pe ordinea de zi este atribuirea unui nume Parcului Municipal.
Figura regală care are o legătură cu Bistrița este Carol II, un personaj cu care nici România și nici Casa Regală nu este mândră. De altfel acesta a fost surghiunit la Bistrița pentru escapadele lui amoroase care nu făceau cinste familiei regale. (…)
Chiar dacă administrația locală nu vă consultă pentru astfel de inițiative, voi, în calitate de cetățeni ai municipiului, aveți dreptul să vă spuneți părerea. Iar acest lucru contează!
Într-o societate democratică, administrațiile se consultă cu cetățenii. Mai ales în astfel de chestiuni sensibile. Primăria Bistrița are la dispoziție un site nou cu o secțiune dedicată sondajelor publice, dar a ales să nu îl folosească în acest sens.
Inițiem această petiție pentru a vă cere sprijinul pentru modificarea numelui Parcului Municipal! Vrem ca parcul central din Bistrița să se numească George Coșbuc!
Bistrițenii au dreptul să își spună cuvântul!
Vă invităm să solicitați pe adresa de e-mail primaria@primariabistrita.ro accesul online la ședința extraordinară de Consiliu Local din 20 octombrie 2021. Tot aici puteți trimite punctul vostru de vedere argumentat. Aveți acest drept și puteți să le transmiteți direct consilierilor locali și administrației mesajul nostru comun: Vrem ca Parcul Municipal să se numească George Coșbuc”, subliniază inițiatorii petiției.
ETICHETEAsociatia Romania EcoIon Lucian Petrasnume parc municipalpetitie online
Share Facebook Twitter Pinterest WhatsApp
ARTICOLUL PRECEDENT
Ce mai aruncă bistrițenii în canalizare? Ce spuneți de un cadru de motocicletă!
ARTICOLUL URMĂTOR
BISTRIȚA, pe primul loc în top, cu cea mai mare incidență a cazurilor Covid
Ioana BRADEA
ARTICOLE SIMILARE
TOP10
MALIN: Bărbat atacat de mistreț
UNCATEGORIZED
VIDEO: Fotbalistul Gabi Balint a ales să se vaccineze acasă, aproape de familie și cei dragi
TOP10
CONFERINȚĂ Cornel Ban, conf. univ. la Copenhagen Business School: Cum facem din Bistrița un oraș-magnet?
Toni octombrie 17, 2021 At 16:27
Comentariul dvs. așteaptă să fie moderat
Aici nu-i vorba despre necesitatea ca Parcul Municipal să poarte neapărat un nume. Adevaratul motiv este că în 25 octombrie, 2021 se împlinesc 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I al României, iar administratia locală doreste să marcheze această aniversare.
Totusi, pentru corectitudine, trebuie stiut că până la cel de-al doilea război mondial o serie de străzi si piete din Bistrita purtau numele unor personalităţi regale, inclusiv al Regelui Mihai. Astfel, Piata Centrală de astăzi se numea „Regele Ferdinand”, Bulevardul Republicii se numea „Regina Maria”, iar Bulevardul Independentei purta numele „Regele Mihai”. După instalarea comunismului in România, mai exact după proclamarea republicii din 30 decembrie 1947, Piaţa Regele Ferdinand a devenit Piaţa Stalin, Bulevardul Regina Maria a fost denumit Bulevadul Republicii iar Bulevardul Regele Mihai se numea Gheorghe Gheorghiu- Dej, De aceea, ar fi cel mai corect să se revină la denumirile din perioada interbelică pentru aceste străzi si piete.