Dacă te-ai mutat recent într-o nouă locuință sau îți dorești să renovezi casa pentru un plus de confort, izolarea termică e printre primele lucruri pe care ar trebui să le iei în considerare. Izolarea termică face ca interiorul casei să se simtă mai călduros iarna și mai răcoros vara, astfel că vei putea face economii importante. Află în continuare care sunt principalele materiale și accesorii de care vei avea nevoie pentru o bună izolare termică a locuinței.

Accesorii

Lista de accesorii necesară pentru izolarea unui perete sau a unei încăperi întregi cuprinde o serie de elemente cheie pentru fixarea materialelor, precum dibluri, rigips, racletă, șpaclu, profil U, colțare, plasă armată. Aceste șuruburi ce se folosesc la rigips sunt printre accesoriile principale pe care profesioniștii le folosesc la fixarea materialelor izolante, rigipsul fiind o opțiune des solicitată de către beneficiari sau recomandată de către constructori în aceste situații. Șuruburile pentru rigips contribuie la fixarea plăcilor izolante pe perete și facilitează obținerea unei izolații stabile și durabile. 

Material izolant

Nu vei putea da start procesului de izolare fără să alegi și să achiziționezi cantitatea corespunzătoare de materie primă sau material izolant. Pe lângă plăcile de rigips, la amenajările interioare se mai folosesc pentru izolare și plăcile din polistiren, vată de sticlă sau celuloză. 

Dacă ai decis să-ți construiești și să-ți amenajezi o casă activă sau din materiale ecologice, tipul materialului izolant este cu atât mai important. De exemplu, cei mai mulți aleg cânepa, pluta sau chiar panouri de lemn presat. Aceste materiale ecologice pot avea caracteristici fonoabsorbante foarte bune și corespund caracteristicilor complexe pe care le solicită astfel de proiecte speciale de amenajare. 

Electrice

Fixarea diblurilor și a materialelor va fi mai eficientă și vei putea finaliza procesul de izolare mult mai rapid, dacă vei avea la îndemână o serie de scule electrice. În această categorie se încadrează bormașina și autofiletanta. Folosind aceste echipamente electrice vei putea reduce timpul de lucru și întregul proces va fi mai simplu, cu precădere atunci când vorbim de suprafețe de lucru mai mari. 

Adezivi

Chiar dacă plăcile termoizolante alese sunt fixate cu ajutorul unor accesorii adecvate, adezivii sunt deosebit de importanți pentru lipirea materialelor și pentru o fixare riguroasă. Ca adezivi se folosesc o serie de mixuri speciale realizate din pudră de ciment sau mortar și apă, sau poate fi folosită spuma poliuretanică. 

Vei găsi pe piață adezivi pentru fiecare tip de placă sau material izolant în parte, care asigură o aderență sporită la substrat. Spuma poliuretanică este de asemenea utilizată pentru aderență, pentru îmbinări sau închideri al zonelor cu potențial de pierdere a căldurii.

Ruleta

Ruleta îți poate fi de folos îndeosebi în faza de postprocesare când te ajută să stabilești cu exactitate cantitatea de material izolant, adeziv și/sau accesorii în raport cu suprafața de lucru. Deși este de preferat întotdeauna să ai mici rezerve atunci când calculezi necesarul de material, nici nu trebuie să cumperi în exces, mai ales dacă ai un buget limitat.  

Scara

Pentru montajul izolației la înălțime sau fixarea accesoriilor vei avea nevoie și de una sau mai multe scări, în funcție de câți oameni vor lucra la montajul izolației. Vei găsi cu ușurință scări cu sistem ajustabil pe care le poți utiliza atât la înălțimi mai mici, cât și atunci când izolezi de exemplu tavanul.

 Izolarea termică a pereților interiori este un proces complementar izolării exterioare. Făcând acest lucru, vei putea crește confortul din casă și vei putea reduce consumul energetic, lucru extrem de important mai ales în timpul sezonului rece. Pereții interiori bine izolați vor împiedica transferul de temperatură între interior și exterior, iar acest lucru va fi vizibil în facturile de electricitate, pentru că sumele de plată vor fi mai mici.   

 

SPUNE-TI PAREREA