18 septembrie a fost Zi de Curățenie Națională în România. Bistrițenii şi-au pus mănuşile, au luat saci şi au participat la “Let`s Do It, România!”, cea mai mare mobilizare de voluntari din ţară, cu scopul de a strânge deşeurile din arealele naturale.

La final peste 900 de voluntari au curățat peste 2.000 saci cu deșeuri în Bistrița-Năsăud.

 La nivelul județului Bistrița-Năsăud, au participat înregistrați oficial: 12 UAT și 764 voluntari tineri și adulți. Bistrițenii au răspuns prezent la Ziua Națională de Curățenie în număr de peste 900 (voluntari înregistrați și voluntari ocazionali echipați, în prealabil, de organizatori cu saci și mănuși).

Au răspuns prezent la Ziua Național de Curățenie: instituții școlare, Direcția Silvică Bistrița-Năsăud (igienizări în zonele Dorolea și Coldău), Administrația Parcului Național Munții Rodnei (igienizări pe râurile Anieș și Cormaia), Asociația RURALIS (igienizări pe malurile râului Bistrița-Ardeleană), asociații și cluburi sportive locale. Nu în ultimul rând Decathlon Bistrița în calitate de sponsor.

Let`s Do It, România! în Bistrița-Năsăud nu ar fi posibil fără colaboratorii locali. La nivel județean, 15 voluntari au contribuit la organizare și monitorizare.

Splendidele zone naturale ale județului au fost eliberate de peste 40 de tone de deșeuri, în mare parte deșeuri istorice (mai vechi de 1 an), care au fost cartate cu ajutorul aplicației TrashOut, pe parcursul ultimilor 3 ani.

Cu ajutorul voluntarilor au continuat activitățile de cartare – identificare a mormanelor de deșeuri – astfel că alte peste 50 de mormane de deșeuri au apărut pe Harta Deșeurilor prin aplicația TrashOut.

Colectarea, transportul și transferul deșeurilor de pe trasee este realizată de către operatorul autorizat Supercom S.A. iar depozitarea se va face la Tărpiu de către Vitalia Servicii pentru Mediu Tratarea Deșeurilor S.R.L.

Într-un an dificil din foarte multe puncte de vedere, de la contextul sanitar, politic și social, la diverse provocări din partea vremii sau organizatorice Let`s Do It, România! în județul Bistrița-Năsăud putem spune că a fost un succes! Avem puterea să schimbăm în bine județul nostru și România. Mulțumim tuturor celor care pe 18 septembrie au făcut atât de mult bine pentru viitorul nostru, al tuturor!” a declarat Cristian ȚETCU, Coordonator județean Bistrița-Năsăud.

Din cauza situației pandemice anunțată în județ înainte de eveniment, Ziua de Curățenie Națională a fost anulată în câteva UAT uri, desfășurându-se numai în zone sigure, în grupuri mici de voluntari, cu respectarea normelor de siguranță și sănătate.

SPUNE-TI PAREREA