Valul patru al pandemiei pare să ia o amploare mult mai mare și mai rapidă decât anul trecut, în aceeași perioadă, când situația în luna septembrie nu era una încă îngrijorătoare.

O situația comparativă cu anul 2020, arată că în perioada 7-9 septembrie au foat raportate 0, 13, respectiv 10 cazuri noi de Coronavirus în Bistrița-Năsăud, în timpc e în același interval din 2021 au fost raportatate 57, 65, respectv 57 de cazuri. Trebuie precizat, de asemenea, că în 2021 se fac de două ori mai multe teste, fiind luate în considerare și testele rapide.

Moartea unui bărbat de 44 de ani din Bistrița a fost raportată aseară, la secția ATI a Spitalului Județean de Urgență. Cel mai probabil, acesta a contactat tulpina Delta, presupune directorul Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud, dr. Anca Andrițoiu.

Aceasta a precizat că, prima dată, a fost confirmată soția sa și că ambii fuseseră la o nuntă, dar nu poate afirma cu certitudine că evenimentul a fost sursa infecției. Bărbatul era nevaccinat și „antivaccinist“, după cum a mai precizat șefa DSP.

De asemenea, Anca Andrițoiu a mai spus că medicii nu au descoperit alte boli de care să sufere bărbatul și evoluția infecției cu virusul Sars-Cov2 a fost una fulminantă.

Nu știm să aibă niciun fel de comorbiditate, am întrebat și medicul de familie. Pur și simplu. S-a internat în spital și, de câteva zile, era la ATI. Nu știm dacă e vorba de tulpina Delta, dar eu cred că majoritatea acestor cazuri sunt deja tupina Delta, chiar dacă nu se face secvențierea acestor cazuri pentru că e caracteristic acestei tulpini că este extrem de contagioasă și nu mai e nevoie de intervalul de 15 minute de contact să ne pozitivăm. E suficient pur și simplu să stai fără mască și să tușească cineva sau să strănute și iei. Boala se manifestă acum mai puțin cu lipsa gustului și mirosului, mai mult cu manifestări digestive și cu cefalee, cu dureri de cap. Acestea sunt primele simptome, apoi cele respiratorii, dar foarte multe cazuri au debutat cu manifestări digestive și asta face ca, în foarte multe cazuri, să se întârzie puțin mersul la spital pentru că oamenii consideră că au o simplă enteroviroză și se tratează la domiciliu. Pe urmă apar și celelalte simptome”, a detaliat șefa DSP.

SPUNE-TI PAREREA