Restricțiile pandemiei se întorc în Bistrița-Năsăud mai repede decât am prevăzut. Două comune din județ intră sub regimul unor restricții chiar din această seară și locuitorii lor vor circula doar cu declarație pe propria răspundere.
În NUŞENI incidența era ieri de 4.28/1000, iar în ŞIEU-MĂGHERUŞ de 4.21/1000

„Din seara aceasta intrăm cu patrule pe cele două localități unde incidența este mai mare de 4 la mia de locuitori. Mă refer la Șieu Măgheruș și Nușeni. De la ora 20.00 la 5.00, acolo se va ieși doar cu declarații pe propria răspundere doar anumite categorii pentru interesele deja cunoscute. Ne întoarcem la perioada gri pe care am trăit-o împreună. Deja sunt comune care sunt aproape de cifra respectivă”, a spus prefectul în cadrul ședinței de colegiu prefectural de azi.

Incidența crește și în municipiul Bistrița. Momentan, cifra este de 2,10/1000, dar prefectul crede că, într-o săptămână, două se va ajunge la rata de 3/1000. El a mai precizat că odată atinsă această cifră de incidență, se va sista tot ce ține de eveniemente, aniversări, nunți etc. și se vor închide localurile cu totul, inclusiv terasele.

„Din păcate, am intrat din nou într-o spirală a îmbolnăvirilor odată cu luna septembrie. Nu se poate să ne ascundem după deget, deoarece suntem într-o situație mai mult decât îngrijorătoare, cu o escaladare a ratei îmbolnăvirilor. Se înregistrează din nou decese pe fondul îmbolnăvirilor Covid, am ajuns la o medie de 2 sau chiar 3 oameni pe zi care pierd lupta cu aceasta boală infernală și avem toate cele 9 locuri din secția ATI Covid ocupate. Sincer, cred că vom ajunge în același punct ca în septembrie anul trecut, acum că de la inceputul acestui an avem la dispoziție vaccinul salvator, e accesibil oricui și doar cine s-a încăpățânat să nu-l facă, a ajuns să nu fie vaccinat în prezent. 80% dintre aceste cazuri noi sunt persoane nevaccinate iar în privința cazurilor grave e vorba de peste 90% nevaccinați. M-am uitat pe statisticile de anul trecut din septembrie și le-am comparat cu ce avem acum. La nivel național avem 2226 cazuri azi, și aveam 1121 de cazuri anul trecut în 9 septembrie, adică o dublare, iar la nivel județean sunt de 5 ori mai multe.
Începe școala săptămâna viitoare, de data aceasta nu ne mai putem permite să ținem cu lunile copiii acasă, pentru că deja e mult prea mult pentru aceste generatii, au pierdut și așa destul, va trebui să găsim soluții care să nu le pună sănătatea în pericol. Pe de altă parte, vinovați pentru situația în care se află elevii, suntem noi, prin nerespectarea măsurilor în perioada de relaxare a restricțiilor, și participarea la diferite evenimente.
Din păcate, va trebui să revenim foarte repede la măsuri restrictive. Nunțile, botezurile, aniversările, tot ce înseamnă petreceri cu sute de oameni vor trebui supravegheate foarte strict, pentru că sunt sursele principale de contagiune. E nevoie de verificare strictă din partea DSP, Jandarmeriei, altfel ne vom trezi din nou cu suspendarea evenimentelor de acest gen: oamenii trebuie să ia în calcul asta, cei care și-au programat asemenea evenimente trebuie să se gândească foarte serios”, a transmis prefectul.

SPUNE-TI PAREREA