Ioan Moldovan, ceteraș din Sângeorz-Băi, Bistrița-Năsăud, se află pe lista celor care au primit titlul onorific de „Tezaur Uman Viu“ din partea Ministerului Culturii.

Ministerul Culturii a făcut cunoscută lista persoanelor ce vor primi în sesiunea de anul acesta titlul de „Tezaur Uman Viu”, listă aprobată de Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial. Dosarul trimis spre evaluare a fost întocmit de instituția pe care o manageriez, Centrul Județean pentru Cultură Bistrița Năsăud, și a fost alcătuit împreună cu Emilia Bumb Ometiță, Sef serviciu la această instituție. Alături de acest dosar au mai fost trimise alte două dosare: ale meșterului popular Floarea Cosmi (opincărit) și Grigore Guzu, rapsod popular de pe Valea Ilvelor. Din păcate din punctul de vedere al Comisiei, doar Ionică Moldovan a întrunit toate condițiile. Din punctul meu de vedere toți trei meritau din plin acest titlu onorific. Dintre zecile de dosare trimise la nivel național, doar 12 persoane au fost admise.
Sincere felicitări pentru titlul primit de Ionică Moldovan, căruia îi dorim multă sănătate și viață lungă pentru a ne bucura sufletul cu harul său minunat“, a transmis recent managerul Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, Alexandru Pugna.

În conformitate cu prevederile Legii nr. 26/2008 privind protejarea patrimoniului cultural imaterial, precum şi cu cele ale Regulamentului de acordare a titlului de TEZAUR UMAN VIU, aprobat prin OMC nr. 2893/14.04.2021, Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, organism de specialitate al Ministerului Culturii, a hotărât acordarea titlului onorific de TEZAUR UMAN VIU următoarelor 12 persoane purtătoare, păstrătoare, creatoare și păstrătoare de patrimoniu cultural imaterial:

1. Ion Albu, jud. Neamț, (spiritualitate măști populare)

2. Maria Antoaneta Ciucă, jud. Sibiu, (port popular / brodat)

3. Sorin Ion Giubega, jud. Vâlcea, (prelucrarea lutului/olărit)

4. Petru Hașaș, jud. Bihor, (prelucrarea lutului /olărit)

5. Ioan Moldovan, jud. Bistrița Năsăud, (spiritualitate cântăreț neprofesionist)

6. Cornel Salvator Palladi, jud. Bihor, (confecționare instrumente muzicale)

7. Lăcrămioara Pop, jud. Harghita, (spiritualitate cântăreț neprofesionist)

8. Cosana Vinca, jud. Hunedoara, (spiritualitate cântăreț neprofesionist)

9. Maria Bucin, jud. Mureș, (spiritualitate)

10. Ștefan Lupu, jud. Brașov (prelucrare lemn)

11. Dumitru Tincu Pop, jud. Maramureș, (spiritualitate cruci și epitafuri)

12. Viorica Tripon, jud. Cluj, (prelucrarea fibrelor și firelor textile – țesături).

Programul TEZAURE UMANE VII, implementat de Ministerul Culturii, prin Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, urmărește salvgardarea, păstrarea şi transmiterea patrimoniului cultural imaterial. Programul vizează identificarea și recunoaşterea la nivel național a celor care sunt creatori și păstrători ai valorilor tradiționale și care fac, prin talentul și efortul lor, dovada caracterului excepțional al performării, fiind capabili să transmită un anumit element de patrimoniu imaterial, în forma și cu mijloacele tradiționale nealterate, contribuind,astfel, la asigurarea viabilității acestuia în cadrul comunităților.

SPUNE-TI PAREREA