Căderea părului este unul dintre fenomenele cu care oricine se poate confrunta la un moment dat. Într-adevăr, există persoane predispuse la această afecțiune, alopecia putând apărea și în perioada tinereții, însă există și anumiți factori care pot favoriza căderea părului în anumite momente din viață.
Tratamentul adecvat pentru căderea părului poate fi pentru unii extrem de eficient, pentru alții mai puțin eficient, toate acestea fiind influențate direct de tipul afecțiunii și de gravitatea fenomenului.
Ce este alopecia?
Alopecia este un termen general, utilizat în cazul apariției fenomenului de cădere a părului, din cauze diverse. Poate fi vorba despre mai multe tipuri de cădere a părului, în funcție de cauzele existente: căderea naturală a părului, din cauze ereditare sau chiar căderea părului din cauza unor afecțiuni sau stări diverse.
Alopecia androgenă, de regulă manifestată în cazul bărbaților, este chelia moștenită ereditar de care nu prea pot scăpa mulți dintre bărbați. Aceasta nu poate fi considerată o boală în sine, ci este o simplă afecțiune, neavând alte simptome asociate, iar singurul mod de manifestare fiind cel al pierderii unor cantități însemnate de păr sau apariției cheliei totale sau parțiale.
Și în cazul femeilor poate fi vorba de căderi semnificative de păr, însă acestea au, de cele mai multe ori, cauze hormonale sau schimbări din timpul și după perioada sarcinii.
Care sunt cauzele alopeciei?
Alopecia, căderea părului sau chelia masculină, așa cum este cunoscut acest fenomen, apare din cauza unor transformări interne semnificative. Testosteronul este implicat în apariția acestui fenomen, chiar dacă în mod indirect. Acest hormon este transformat în DHT cu ajutorul unei enzime, astfel încât să devină activ și contribuie în mod direct la creșterea părului la bărbați, mai ales în perioada adolescenței. Cu toate acestea, acest dihidrotestosteron este și cel care cauzează apariția cheliei prin micșorarea foliculilor de păr. Cu ajutorul unui blocator DHT eficient, fenomenul de cădere a părului este încetinit sau chiar complet anulat. Părul subțire este îngroșat, iar în acest fel părul devine mai des, mai bogat.
Tratamente eficiente pentru alopecie
Pe lângă un blocator DHT care are o eficiență crescută în cazul alopeciei, un alt tratament eficient este cel reprezentat de medicamentele pe bază de finasteridă. Aceasta se găsește comercializată sub denumirea de Proscar și este un tratament utilizat inițial pentru tratarea prostatei, însă cu efecte extrem de benefice asupra creșterii părului cauzate de factori ereditari. Finasterida devine astfel un tratament eficient pentru creșterea părului, alături de blocatori DHT.
Sursa de imagine:
Iuliia Diakova / Shutterstock.com