Porțile de intrarea în curțile interioare din centrul municipiului Bistrița dau un farmec aparte aspectului istoric al orașului. Din păcate, unele dintre ele au fost înlocuite cu porți noi, care nu mai respectă arhitectura, iar cele care s-au păstrat sunt într-o stare deplorabilă. „Petrus Italus Trust – Alianța pentru patrimoniul bistrițean” a propus că aceste porți să fie „adoptate“ și restaurate de către persoane care vor să se implice în revitalizarea orașului și salvarea patrimoniului. Astfel, avem prima poartă din centrul istoric, aflată pe Strada Dornei, care a fost restaurată complet de către profesorul Teofil Petrean de la Liceul de Arte „Corneliu Baba”, cu ajutorul mai multor elevi. Aceștia au făcut o munca migăloasă, de aproximativ două luni, au detectat culoarea inițială a porții, au refăcut structura de lemn acolo unde era degradată și au vopsit-o într-un verde fistic.

„Portile valoroase din centrul vechi al Bistritei nu sunt doar niste porti. Ele sunt un fel de mobila de antichitati a orasului.
Prima poarta bistriteana restaurata in urma campaniei Petrus Italus Trust #salvamportilebistritei a fost inaugurata azi. Kinga Becsky, proprietara este cea care a adoptat cu entuziasm poarta si demersului sau i s-a adaugat apoi Rus Beniamin. Poate si Ioan Sobieski ar fi impresionat si omul stia cate ceva despre cum sa scapi porti valoroase de unul, de altul. Revenim maine cu stiri.
Speram ca restaurarea acestor porti sa fie sustinuta de proprietari/firmele de utilitati si prin ingroparea firelor inestetice si efectuarea de proiecte de restaurare a fatadelor trimise spre avizare Directiei Judetene pentru Cultura. Aceste proiecte trebuie sa foloseasca primul strat de culoare, in acest caz un crem-calcar care ar fi mers de minune cu verdele-fistic de la poarta. Noi am facut studiu istoric si am gasit culoarea folosita ascunsa sub cateva straturi de vopsea. Rozul adaugat ulterior pe fatada nu face pereche buna cu verdele-fistic gasit de noi la „sapat.” Dar toate trebuie sa inceapa de undeva si e probabil ca odata restaurate, portile vor striga dupa restaurarea fatadelor.
Restaurator: Teo Petrean
Multumiri Primaria Bistrita pentru ajutorul dat la transportul portii, RAAL SA pentru donarea compresorului necesar muncii de restaurare si tinerilor voluntari“, a transmis Petrus Italus Trust – Alianța pentru patrimoniul bistrițean, pe pagina de facebook.

Exemplu poate fi multiplicat și în cazul altor porți. Aici găsiți toate informațiile necesare pentru a vă implica în acest proiect!

SPUNE-TI PAREREA