Mijlocul lunii august este momentul în care va fi atins apogeul Perseidelor și ploaia de stele poate fi admirată pe cerul nopții, preferabil, în locuri din natură departe de luminile orașului.
Ca în fiecare an, evenimente speciale sunt organizate în Bistrița-Năsăud pentru acest spectacol astronomic. Cu un sac de dormit sau o pătură și haine groase, poți evada, cu această ocazie, pentru a vedea stelele căzătoare.

Cel mai cunoscut eveniment dedicat acestui moment al Perseidelor este cel organizat de POV21 – Star Party. Evenimentul va începe vineri, 13 august, și va avea loc la Strâmba, un loc aflat la 20 de minute de Bistrița, unde găsești confort, priveliște, dar și activități distractive.

Iată și programul:

17:00 – 19:00 :
Face painting pentru copii;
Tatuaje temporare cu henna;
19:00 – 21:00 :
Introducere demonstrativă în astronomie și instrumente astronomice;
21:00 – 23:00
Film pe ecran de 4 metri în aer liber;
23:00 – 05:00
Party sub ploaia de stele căzătoare și foc de tabără.

Mai mult detalii, aici!

Un alt eveniment dedicat observării Perseidelor va avea loc în Munții Rodnei, pentru cei care au curajul să se aventureze cu cortul într-o drumeție de dificultate medie. Evenimentul este organizat de departamentul de drumeție al CAR Cluj în colaborare cu S. A. Andromeda – Astroclub.Cei doritori, sunt invitați să se instaleze cu cortul, în perioada 12-14 august, și  să învețe, de la experți, câteva noțiuni de astronomie (orientare, constelații, obiecte astronomice vizibile cu ochiul liber, etc)

Mai multe detalii, aici!

Perseide se pot vedea din mijlocul lunii iulie, în fiecare an, cu apogeul între 9 și 14 august, în funcție de localizarea fluxului. Rata meteoriților la apogeu atinge chiar și 60 pe oră și pot fi urmăriți pe tot cuprinsul cerului, însă Perseidele sunt mai vizibile în emisfera nordică.
Anul acesta, punctul de apogeu al Perseidelor va fi atins în noaptea de 12 spre 13 august 2021, când numărul de meteori ajunge la 160-200 de bucăți pe oră. În această noapte, Luna va fi doar 13% plină, lucru care ajută meteorii să se vadă mai bine. Un cer senin ajută meteorii să sclipească pe cer, când Pământul se va ciocni de resturile de particule lăsate în urmă de cometa Swift-Tuttle. Unde poți vedea cel mai bine Perseidele în 2021 Fluxurile de meteori ale Perseidelor sunt cel mai vizibile noaptea, când cerul e senin. Trebuie să fii într-un loc întunecat, de preferat departe de oraș, unde sunt multe lumini. În plus, e bine să eviți poluarea luminoasă din jurul locației. Un loc întins și întunecos este ideal pentru a observa Perseidele. De preferat este să mergi în mediul rural, pe o suprafață întinsă, unde cerul e senin și în jur e beznă, ca meteorii să poată fi observați mai bine.

SPUNE-TI PAREREA