Deputatul Daniel Suciu a atras atenția că, începând de la 1 august, o serie de restricții și reguli vor intra în vigoare în ceea ce privește porcii crescuți în gospodării.

„Și cât au făcut mișto tinerii frumoși și liberi când atrăgeam atenția acum câteva luni despre acest subiect! Unii care nu au văzut porc decât în farfurie habar nu au de ce înseamnă porcul în gospodăria țărănească și despre truda țăranului român… de mâine, asta îi așteaptă!“, a transmis Daniel Suciu.

Românii care cresc porci în gospodării, pentru consumul propriu, se vor confrunta, începând de la 1 august, cu o serie de restricții și vor fi nevoiți  să ia măsuri de biosecuritate, potrivit un proiect de ordonanță de urgență publicat de ANSVSA.

Documentul prevede, printre altele, că porcii nu trebuie hrăniți cu resturi alimentar, iar la intrarea în adăposturile de animale trebuie să existe dezinfectoare pentru încălțăminte. Cei care nu respectă aceste măsuri impuse de autorități riscă amenzi de până la 6.000 de lei.

Potrivit documentului citat, crescătorii vor avea obligația respectării următoarelor cerinţe minime de biosecuritate pentru exploatațiile noncomerciale:

a) să nu hrănească porcinele cu resturi alimentare și să elimine subprodusele de origine animală, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1069/2009;

b) exploatațiile trebuie să fie construite în așa fel încât porcinele să fie deţinute în spaţii care să nu permită venirea acestora în contact cu porcinele deținute din alte exploataţii, cu porci sălbatici sau alte animale – de exemplu: câini;

c) să îngrijească porcinele astfel încât să nu existe posibilitatea de contact între porcinele din exploataţie şi orice carcasă, sau parte de carcasă provenite de la porcii sălbatici – porci vânați sau morți, carne şi subproduse rezultate de la acestea;

d) să ofere facilități pentru persoana care lucrează cu porcinele în vederea schimbării hainelor și încălțămintei la intrarea și ieșirea în/din adăpostul porcinelor;

e) să amenajeze dezinfectoare pentru încălțăminte, atât la intrarea, cât și la ieșirea din exploatație și din adăpost;

f) să nu intre în exploataţia de porcine, timp de 48 ore, dacă participă la activități de vânătoare;

g) să notifice medicul veterinar oficial/medicul veterinar de liberă practică împuternicit cu privire la:

1. orice modificare a stării de sănătate a porcinelor,

2. orice sacrificare pentru consum familial efectuată în exploatație, precum și orice modificare constatată la nivelul carcasei şi/sau organelor, ca urmare a sacrificării porcinelor în vederea consumului familial;

3. orice mortalitate apărută la porcinele pe care le deţine în exploataţie;

h) să nu crească în exploatație scroafe și/sau vieri folosiți pentru reproducere – această condiție nu se aplică exploataţiilor comerciale;

i) să nu hrănească porcinele cu furaje de origine vegetală pe o perioadă de cel puțin 30 de zile de la recoltarea acestora;

j) să nu folosească așternut vegetal pe o perioadă de cel puțin 90 de zile de la recoltare;

k) să nu permită accesul persoanelor străine în adăpostul porcinelor;

Nerespectarea de către operatorii care deţin porcine a cerinţelor prevăzute constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 2.000 lei la 6.000 lei.

„Sunt câteva reguli de baza pe care le respectă toți crescătorii de porci din UE și nu trebuie să existe excepții, cu atât mai mult cu cât de 4 ani suntem afectați de această boală cumplită care a dus la o scădere a capacității fermelor românești de a pune carne de porc pe mesele românilor de la 70% la 30%. Dacă nu punem niște reguli foarte clare pentru toți crescătorii de porci vom ajunge să importăm toată carnea de porc. Să își înregistreze animalele în baza națională de date. Nu se comercializează porci fără să fie individualizați, fără să aibă o crotalie. Trebuie să știm de unde pleacă un porc și unde ajunge. Mulți comercianți au făcut ravagii, au cumpărat porci extrem de ieftin din focare de pestă și i-au vândut în alte zone astfel răspândind boala”, a explicat la Digi24 președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România, Ioan Ladoși.

3 COMENTARII

  1. Punctul exential si forte nu l-ati atins si anume faptul ca trebuie sa :
    -aba fosa septica unde sa deverseze pisalaul
    -si platforma betonata unde sa depuna baliga, precum
    -si sa fie bligati sa aiba acordul vecinilor , carora le fac viata imposibila cu putoarea emanata in zona . Acest acord, sa fie dat oficial, in scris , la un notar public, de pana la 300 de m imprejurul locatiei unde exista astfel de ” parcuri ptr porcine ” si daca un singur vecin se opune, sa-i fie interzisa locatia respectiva .
    -efectivele de porci sa fie luate in evidenta sanitar-veterinara si crotalizati ,
    -iar cotetzele sa fie construite numai cu autorizatie de constructie, la distanta de cel putin 7 metri, de orice vecinatate , asa cum prevede H.CL.
    Efectiv, detinatorii de porci, in intravilanul locaitatilor, imputzesc toata zona si fac imposibila convietuirea vecinilor cu acestia , asa ca sunt foarte bune masurile luate . La fel ar trebui procedat si cu vitele acestora .

Dă-i un răspuns lui deputatul...MISTO Renunta