Miercuri se împlinesc 115 ani de existenţă a Ambulanţei din ţara noastră. Sirenele ambulanţelor vor suna, cu această ocazie, la ora 10,00, în toată ţara, pentru a marca Ziua Naţională a Ambulanţei din România.

Potrivit unui comunicat al Federaţiei Naţionale Sindicale Ambulanţa, această zi nu va putea fi sărbătorită public şi la nivel naţional, din cauza continuării stării de alertă şi a pandemiei de COVID-19. Preşedintele Klaus Iohannis decorează, miercuri seară, la Palatul Cotroceni, medici şi asistenţi medicali.

Ziua Naţională a Ambulanţei din România este marcată anual la data de 28 iulie. Este data la care, în 1906, a apărut prima „Salvare“ din Bucureşti, din iniţiativa profesorului Nicolae Minovici.

Societatea de Salvare din Bucureşti, aşa cum se numea la momentul înfiinţării, îşi desfăşura activitatea sub deviza ”Totdeauna şi tuturor, gata pentru ajutor!”, fiind sub directa îndrumare a profesorului Minovici. Primul echipaj era format din vizitiu şi sergent de oraş, care utilizau o trăsură trasă de cai, având drept sediu o clădire veche situată pe cheiul Dâmboviţei.

În Bistrița-Năsăud, Ziua Ambulanței este una de mâhnire pentru cei care lucrează la Serviciul Județean de Ambulanță. Ei își vor conduce pe utimul drum o colegă de la substația Năsăud care a murit la doar 51 de ani.

În 28 iulie se împlinesc 115 ani de când profesorul Nicolae Minovici, în București, a fondat Societatea de Salvare și a operaționalizat primul echipaj, format din vizitiu și sergent de oraș, al cărui mijloc de transport era o trăsură cu cai.
De atunci și până astăzi, noțiunea de echipaj de intervenție a suferit transformări majore, adaptându-se continuu necesităților și cerințelor impuse de vremuri. Astăzi, pacienții aflați la nevoie beneficiază de intervenția unor echipaje complexe, dotate standard, interconectate într-un sistem public integrat de urgență.
Cu toate acestea, deviza profesorului Minovici a rămas aceeași peste ani: ”Totdeauna și tuturor gata pentru ajutor!” și poate aceste cuvinte descriu cel mai bine moștenirea lăsată de marele înaintaș generațiilor viitoare: grija și respectul pentru omul aflat în suferință și disponibilitatea permanentă de a interveni, indiferent de context, pentru salvarea și protejarea vieții semenilor.
Din anul 2015, prin Legea nr. 22/2015, ziua de 28 iulie a devenit Ziua Națională a Ambulanței din România, oferind societății un prilej de a se opri clipă și de a sărbători salvatorii din serviciile publice de ambulanță, de a le mulțumi pentru dăruirea și dedicarea permanente de care dau dovadă. Totodată, este un bun prilej de a comemora și acei salvatori din serviciile de ambulanță care și-au început drumul către stele sau cei pentru care ultima misiune nu s-a finalizat.
Ziua de azi este despre voi, dragi colegi…. despre voi, cei care sunteți la datorie 24 din ore din 24, mereu în prima linie…despre voi, cei pentru care familia deseori este doar o pauză între două ture de lucru și uneori sunteți puși în situația de a alege între personal și profesional….. despre voi, cei care sărbătoriți mereu muncind pentru ca societatea să se poată bucura de fiecare sărbătoare în liniște și siguranță, știind că se poate oricând baza pe voi….. despre voi, toți cei care sunteți gata oricând să oferiți un zâmbet și o rază de speranță celor greu încercați.
A fi angajat în sistemul public de ambulanță de mult nu mai este doar o profesie: a devenit un stil de viață. Un stil de viață particular, cu multe satisfacții dar și cu multe sacrificii, atât pe plan familial, cât și social. Iar pentru toate aceste sacrificii, dar și pentru dăruirea și pentru devotamentul de care dați mereu dovadă, primiți azi întreaga noastră admirație și prețuire.
Vă mulțumim tuturor că existați pentru noi !
Dumnezeu să vă binecuvânteze munca și viața!
La mulți ani, Ambulanța România!“, este mesajul transmis, în numele Comitetului Director al Serviciului de Ambulanță Județean Bistrița-Năsăud, de către dr. Annabella MUZSI, manager general interimar.

SPUNE-TI PAREREA