Concerte de muzică veche, expoziții de pictură de inspirație săsească, ateliere și târg de meșteșuguri vii, dansuri din perioada de glorie a cetății – acesta este programul unui festival care va avea loc la Bistrița, în perioada 6-8 august.
Festivalul de arte vechi este un proiect inițiat de Asociația Culturală Bistrița Medievală și finanțat din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general de către Primăria Municipiului Bistrița.
Proiectul își propune să valorifice, în mod inteligent, resursele culturale materiale și imateriale ale cetății Bistriței, contribuind la dezvoltarea ei sustenabilă.
În perioada 6-8 august 2021 publicul larg se va putea delecta cu 3 concerte de muzică veche avându-i ca protagoniști pe Nicolae Szekely la lăuta renascentistă, archlute și chitara barocă, Töttösy Norbert în cadrul concertului de inaugurare al sistemului pneumatic proaspăt renovate și extinse al orgii Bisericii Romano-Catolice Sfânta Treime Bistrița, recitalul grupului Huniadi Cantores ce va avea loc la foișorul din Parcul Municipal, iar grupul de dansuri Nosa (Medieval Dance Group) va anima centrul vechi al Bistriței.
Cu sprijinul partenerului Asociația „Produs în Bistrița-Năsăud”, artistul plastic Silvia Togorean va vernisa, în data de 6 august, o expoziție personală de pictură tradițională săsească la Casa Argintarului Bistrita și vă invită la ateliere de creație, iar pe toată perioada festivalului, 6-8 august, pe Pietonalul Liviu Rebreanu se va desfășura târgul de meșteșuguri vii Produs în Bistrița-Năsăud.
Programul festivalului poate fi accesat on-line pe www.bistritamedievala.ro, caietul de program al fiecărui recital în parte urmând a fi disponibil la aceeași adresă începând cu data de 2 august. Evenimentele vor putea fi urmărite live sau înregistrate și pe pagina de Facebook al evenimentului https://www.facebook.com/Festivalul-de-Arte-Vechi-Bistrita-725062924937390
Pentru recitalurile Nicolae Szekely și Norbert Töttösy, pentru vernisajul expoziției și atelierele de pictură ale Silviei Țogorean, numărul de locuri este limitat. Prin urmare, vă rugăm să aveți amabilitatea de a vă înscrie, până la data de 3 august, prin e-mail bistritamedievala@gmail.com sau numărul de WhatsApp 0775168321
Proiect cofinanțat din bugetul local al municipiului Bistrița pe anul 2021.
Organizator: Asociația Culturală Bistrița Medievală
Sponsori: Show Division, Atelierul de print , Bella Design Bistrita , XSU iBusiness Design
Participanții la evenimente vor respecta măsurile în vigoare privind prevenirea răspândirii Covid-19.

 

PROGRAM:

Vineri, 6 august

Casa Argintarului – Centrul German Bistrița Str. Dornei nr. 5
Ora 17.00
Vernisaj pictură tradițională săsească – Silvia Țogorean
Ora 19.00
Recital Nicolae Szekely – lăută renascentistă, arhilăută, chitară barocă

Sâmbătă, 7 august

Casa Argintarului – Centrul German Bistrița Str. Dornei nr. 5
Ora 10.00
Ateliere de creație
Pietonalul Liviu Rebreanu
Ora 16.00
Dansuri medievale cu grupul Nosa
Biserica Romano-Catolică
Str. Gheorghe Șinchai nr. 26
Ora 17.00
Norbert Töttösy – recital de orgă, inaugurarea orgii proaspăt renovate și extinse

Duminică, 8 august

Parcul central – Foișor
Ora 16.00
Dansuri medievale cu grupul Nosa
Ora 17.00
Recital Huniadi Cantores – muzică medievală, renascentistă și tradițională

Pe toată perioada festivalului, 6-8 august, pe pietonalul Liviu Rebreanu se va desfășura Târgul de meșteșuguri Produs în Bistrița-Năsăud.

1 COMENTARIU

 1. Motto:
  „Din tot ce facem, nu avem nimic,
  Ne macină străine interese,
  Făina noastră n-are spor nici pic,
  Nici pâinea în cuptor nu ne mai iese.”
  ( Adrian Păunescu- Adio, mamă patrie, adio! -)

  Nimic nu suntem in stare să ducem la capăt. Mereu o luăm de la zero in toate domeniile. Până si in privinta festivalurior. In anul 2007 la sfârşitul lunii iunie avea loc prima editie a Serbărilor Bistriţei Medievale, festival organizat de Asociaţia Culturală Bistriţa Medievală. In anul 2019 Zilele Medievale ale Bistriţei au fost incluse în cadrul Târgului Mare al orașului de la sfârsitul lunii august. Iată că acum o luăm din nou de la capăt cu prima editie a Festival de arte vechi la Bistrița, organizat pe 6-8 august 2021.
  Ar fi nevoie de mai multă consecventă si stabilitate. Dupa cum se stie, in anul la 1353 orasul Bistrita a primit din partea regelui ungariei Ludovic de Anjou, dreptul de a organiza anual in luna august targul de 15 zile cunoscut in partea locului sub numele de BULGIUL si care s-a tinut aproape fara intrerupere pana prin anii 1970. Ar merita sa fie reluata traditia organizarii BULGIULUI ANUAL de 15 zile in a doua parte a lunii august , evident adaptat la zilele noastre. Un astfel de targ ar putea aduce beneficii de ordin economic, cultural, turistic intr-un oras care si asa nu se bucura de prea multe evenimente. Sa nu uitam ca Bulgiul Anual era renumit si prin balurile ce se organizau la Bistrita cu acest prilej. Prin urmare, anul acesta ar fi cea de-a 660-a editie (cu intermitente) a BULGIULUI. Daca s-ar relua aceasta traditie, organizand anul acesta târgul de vara in locatia fostului Obor de la Viisoara, (Heidenfeld) iar acest lucru s-ar putea face impreună cu camera de comert si cu directia agricolă, care ar putea să initieze si o expozitie de masini si utilaje agricole. Aceste standuri expozitionale ar putea fi organizate inafara perimetrului pietei Heidenfeld, bunaoara in incinta poligonului auto din vecinatate. Ar fi un bun prilej si pentru hotelurile din oras sa beneficieze de o cerere mai consistenta. Fara indoială si cultura bistriteană ar putea fi beneficiară a organizarii BULGIULUI ANUAL, prin includerea in programul celor 15 zile a unor manifestari culturale traditionale, inclusiv a Serbărilor Bistritei Medievale.

SPUNE-TI PAREREA