Zeci de victime, panică, haos, stres accentuat: acesta a fost scenariul pus în practică aseară, pe DN17, în localitatea Livezile din Bistrița-Năsăud. Salvatori, pompieri, polițiști și voluntari au fost implicați într-un exercițiu tactic de amploare pentru a testa viteza de reacție și coordonarea autorităților în cazul unui dezastru major. Exercițiul a fost unul extrem de realist, iar la fața locului s-a instalat inclusiv un cort dotat pentru a acorda primul ajutor victimelor implicate. Detalii despre acest exercițiu găsiți în comunicatul de presă de mai jos:

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Bistrița – Năsăud a organizat, cu participarea UPU – SMURD Bistrița, Serviciului de Ambulanță Județean, Inspectoratului de Poliție Județean, Inspectoratului de Jandarmi Județean, Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Livezile, sub coordonarea Instituției Prefectului Bistrița – Năsăud un exercițiu tactic de amploare pe raza localității Livezile, care a angrenat toate structurile operative din instituțiile mai sus menționate.
Exercițiul a presupus abordarea a trei scenarii dintr-un accident rutier deosebit de grav, în urma căruia au rezultat 23 de victime (1 – cod negru, 1 – cod galben, 9 – cod roșu, respectiv 12 – cod verde). În mod automat, s-a impus aplicarea Planului Roșu – referitor la desfășurarea de forțe și mijloace necesare gestionării situației din teren, respectiv Planului Alb la nivelul Spitalului Județean de Urgență, pentru organizarea unității sanitare în vederea primirii unui număr mare de victime rezultate în urma scenariilor prevăzute în exercițiu.
Rolul celor 23 de ”victime” a fost jucat de voluntarii Programului ”Salvator din Pasiune”, care au fost instruiți în așa fel încât evenimentul să fie cât mai aproape de o situație reală: panică, haos, informații eronate, leziuni ascunse, reacții neobișnuite pe fondul stresului accentuat etc.
Fluxurile informaționale și decizionale sunt extrem de importante într-o situație de urgență amploare, iar cooperarea între structurile operative, pe sectoare de competență este vitală. Timpul de reacție și abordarea tactică au fost urmărite, atât în zona de competență a pompierilor (descarcerare și prim ajutor calificat), precum și în asigurarea actului medical prespitalicesc – triaj preliminar/triaj, prim ajutor – în Punctul Medical Avansat (cort de campanie amplasat la locul accidentului) cât și în ceea ce privește evacuarea victimelor către spital/spitale, în funcție de leziunile suferite de acestea.
Peste 75 de pompieri militari, pompieri voluntari, medici specialiști în medicină de urgență și asistenți medicali, evaluatori, politiști și jandami cu peste 25 de mijloace tehnice specifice fiecărei instituții au fost direcționate gradual la locul exercițiului.
Pe timpul exercițiului, au fost identificate aspecte care trebuie îmbunătățite pentru perfecționarea intervențiilor în situații reale. Asigurăm opinia publică de necesitatea și oportunitatea desfășurării exercițiilor din această categorie. Pregătirea continuă a personalului propriu este una din prioritățile unității noastre, în scopul creșterii calității serviciilor oferite cetățenilor județului Bistrița – Năsăud.

SPUNE-TI PAREREA